بررسی حق حبس و موارد مربوط به آن در فقه و حقوق

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای دینی و اسلامی، حقوق، علوم تربیتی و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: GHADIRCONF08_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 298
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی کریمی گوهری

دانشگاه باهنر کرمان

چکیده

اگر اجرای تعهد قراردادی یا غیر قراردادی را به معنی به جا آوردن التزامی بدانیم که متعهد بر عهده دارد، آنچه را که میتوان به عنوان قاعده اولی از ماهیت تعهد استنباط کرد این است که یک تعهد منجز وحال باید بیرنگ و بدون هیچ گونه طفره و بهانه جویی به اجرا گذشته شود. با وجود این در حقوق ایران مقرارت پراکندهای در موضوعات مختلف وجود دارد که بیانگر این مطلب است که متعهد در آن مورد میتواند اجرای تعهد خود را منوط به ایفای تعهدی کند که دیگری به نفع او بر عهده دارد. از یک چنین اختیاری در اصطلاح به حق حبس تعبیر شده است. این تحقیق با هدف بررسی حق حبس و موارد آن در فقه و حقوق انجام شده است. بنابر بند ۱۰۸۵ قانون اسنادی مربوط به حقوق توقیف تعهدات است. حقوق توقیف بر پایه ی داوری و ترجیح فردی (نه بر پایه ی مقررات و قوانین و قراردادها) ناشی از طرفین قراردادی است که بر اساس آن آنها این حق و حقوق را دارند تا تعهدات خود نسبت به طرفی دیگر قرارداد به تاخیر بیاندازند. در خصوص مبنا و ماهیت این جزء تئوری های چندی وجود دارد. برخی ابر ین باورند که این حق و حقوق باید در قرارداد ها حتما قید شود، و بر این باورند که تحویل کالا ربطی به دیگر کارهای و وظایف یک قرارداد ندارد. برخی دیگر بر این باورند که در قراردادهای فسخ شده شرایط غیر صریحی وجود دارد که تحویل موضوع قرارداد ناشی از فسخ تعهدات است.

کلیدواژه ها

حبس، حقوق، حق حبس، فقه.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.