بررسی استعاره مفهومی شرم در داستان های علی محمد افغانی (مورد مطالعه: شوهر آهو خانم و بافته های رنج)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)، دوره: 14، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_DEHKH-14-53_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 87
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز تقی پوری حاجبی

دانشجوی دکتری گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

کامران پاشایی فخری

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

پروانه عادل زاده

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

چکیده

نظریه استعاره مفهومی، برگرفته از زبان­شناسی شناختی نوعی ابزار مفهومی در جهت کشف معنای متن در حوزه  عواطف و احساسات است که در درک مفاهیم انتزاعی، نقش مهمی را ایفا می ­کند. در این مقاله یکی از کاربردهای استعاره مفهومی در حوزه شرم، در دو داستان «شوهر آهو خانم» و «بافته­ های رنج» علی محمد افغانی به روش توصیفی-تحلیلی بررسی شده است. شرم از عواطفی است که بشر در طول تاریخ همواره آن را تجربه کرده است و با بررسی استعاره مفهومی آن تفاوت و شباهت فرهنگ­ ها در اظهار آن به دست می­آید، در دو اثر افغانی در حدود ۵۷ مورد استعاره مفهومی مربوط به شرم یافت شد، که اغلب با استعاره­ های جهانی شرم که توسط کووچش ارائه شده مطابق است، براساس حوزه مبدا ۱۲ اسم نگاشت، با فرآیند­های جهتی، جانورانگاری، طبیعت انگاری، سیال­انگاری، انسان­انگاری و جسم­انگاری در استعاره­سازی دو داستان آمده است. از اقسام سه گانه استعاره مفهومی:  ۱۰ مورد استعاره جهتی، ۳ مورد استعاره هستی ­شناختی ­و ۴۴ مورد آن استعاره ساختاری است. به لحاظ مبدا پربسامدترین حوزه آن «آتش» است که به صورت خوشه ­ای با گرما، گلگون شدن، آب شدن، عرق کردن آمده است.

کلیدواژه ها

زبان شناسی شناختی, استعاره مفهومی, شرم, نگاشت, شوهر آهو خانم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.