مطالعه ی مروری الگوی پراکنش گیاهان اندمیک در ایران و ضرورت حفاظت از این گیاهان
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: چهارمین همایش ملی زیست شناسی
- کد COI اختصاصی: BCPNU04_037
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 375
نویسندگان
استادیار گروه زیست شناسی ، دانشکدهی علوم، دانشگاه یاسوج
چکیده
ایران کشوری پهناور است که دو نقطه ی داغ تنوع زیستی در دنیا را شامل میشود. ایران دارای ۲۵۹۷ گونه ی اندمیک و تقریبا اندمیک است. بیشترین سردهی اندمیک در تیره های Apiaceae و Brassicaceae به ترتیب با ۱۳ و ۷ سرده هستند. تیره ی Fabaceae بزرگترین تیره به لحاظ تعداد گونه ی اندمیک گزارش شده است و پس از آن به ترتیب تیره های Asteraceae، Lamiaceae و Apiaceae قرار دارند. غنای گونه ای در ایران تا حد زیادی به توپولوژی و شرایط آب و هوایی آن و وجود رشته کوه های متعدد مرتبط است. در بین نواحی مختلف در ایران، ناحیه ی ایران و تورانی بیشترین درصد آرایه های اندمیک ایران را در خود جای داده است. گیاهان اندمیک به دلیل پراکنش جغرافیایی محدود، آسیب پذیری بیشتری نسبت به بقیه ی گیاهان دارند و از آنجاییکه در ایران چرای بیش از حد، جاده سازی، آتش سوزی و آفات باعث تخریب و از بین رفتن پوشش گیاهی بسیاری از مناطق شده است، مطالعه ی این گیاهان برای تشخیص اولویت حفاظتی بسیار حائز اهمیت هستند.کلیدواژه ها
اندمیک، ایران و تورانی، حفاظتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.