بررسی انتقال بذر از طریق اپیزوخوری بوسیله دام اهلی در منطقه تنگ صیاد استان چهارمحال و بختیاری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: SEEDTECH05_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده فاضلیان

دانشجوی دکتری علوم مرتع دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد

اسماعیل اسدی

دانشیار گروه مرتع و آبخیز دانشکده منابع طبیعی و علوم مرتع دانشگاه شهرکر د

پژمان طهماسبی

دانشیار گروه مرتع و آبخیز دانشکده منابع طبیعی و علوم مرتع دانشگاه شهرکر د

زهرا حیدری قهفرخی

دانشجوی دکتری علوم مرتع دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد

سمانه سادات محزونی

دانشجوی دکتری علوم مرتع دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد

چکیده

برون زی بری یکی از روش های پراکنش بذر است که بذور با استفاده از زوائدی مانند خار ، قلاب و یا سیخک یه بدن دام چسبیده و از این طریق منتقل می شود. در مطالعه حاضر، هدف بررسی انتقال بذر از طریق، برون زی بری می باشد. این مطالعه در منطقه تنگ صیاد در استان چهارمحال و بختیاری و بین دو شهرستان شهرکرد و بروجن انجام شد. این منطقه ناحیه ای کوهستانی و مرتفع با ارتفاع متوسط ۲۷۲۰ متر از سطح دریا و وسعتی معادل۲۷۰۰۰ هکتار که حدود ۲۱۶۰۰ هکتار آن منطقه حفاظت شده و ۵۴۰۰ هکتار آن پارک ملی می باشد. نمونه برداری علفخواران اهلی بز و گوسفند در منطقه چرای آزاد و در طی تیر و مرداد ماه ۱۳۹۸صورت گرفت. نتایج نشان داد که ۱۳۱۸ عدد بذر منتقل شده از طریق اپیزوخوری در طی دو ماه تیر و مرداد متعلق به ۱۱ گونه گیاهی هستند، از این تعداد ۸۵۰ عدد بذر توسط گوسفند و ۴۶۸ عدد بذر توسط بز منتقل شده است. همچنین نتایج آزمون مونت کارلو نشان داد که بین دو گونه حیوانی تفاوتی از نظر ترکیب گونه ای منتقل شده وجود ندارد (۰۵/۰< P). نتایج آزمون t-test بین دو ماه نمونه برداری نشان داد که تفاوت معنی داری بین تیر و مرداد ماه در تعداد بذر منتقل شده وجود ندارد (۰۵/۰ sig> ).

کلیدواژه ها

اپیزوخوری، پراکنش بذر، دام اهلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.