استفاده از مدل سیگموئیدی در کمی سازی تغییرات جوانه زنی بذور زوال یافته شکرتیغال (Echinops spp )در پتانسیل های اسمزی مختلف

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: SEEDTECH05_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبه سادات چراغی تخته چوبی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد اگروتکنولوژی، گرایش علوم و تکنولوژی بذر، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

سیدامیر موسوی

استادیا ر گروه مهندسی تولید و ژنتی ک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورز ی و منابع طبیعی خوزستا ن

احمد زارع

استادیا ر گروه مهندسی تولید و ژنتی ک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورز ی و منابع طبیعی خوزستا ن

احمد کوچک

دانشیار گروه مهندسی تولید و ژنتی ک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورز ی و منابع طبیعی خوزستا ن

قاسم پرمون

دکتری فیزیولوژ ی گیاهان زراعی، دانشگاه محقق اردیبلی

چکیده

شکرتیغال گیاهی یکساله با خواص داروئی ارزشمند است که توسط بذر در طبیعت تکثیر می شود. متاسفانه مطالعات بسیار محدودی بر روی ویژگی های جوانه زنی بذر این گیاه صورت گرفته است. در این پژوهش پاسخ جوانه زنی بذرهای زوال یافته شکرتیغال به پتانسیل های اسمزی با استفاده از مدل های غیر خطی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان مطالعه شد. تیمارهای آزمایشی شامل زوال در رطوبت نسبی ۱۰۰ درصد و دمای ۴۰ درجه سلسیوس در ۴ سطح (عدم زوال،۹۶،۷۲،۴۸،۲۴ ساعت زوال) و پتانسیل های اسمزی در هفت سطح (شاهد،۲/۰-، ۴/۰-، ۶/۰-، ۸/۰-، ۱-، ۲/۱- مگاپاسکال) بود. برای اعمال تنش اسمزی، از محلول پلی اتیلن گلایکول ۶۰۰۰ و برای کمی سازی سرعت، درصد جوانه زنی و طول گیاهچه از مدل های سیگموئیدی سه پارامتره استفاده شد. نتایج نشان داد، اثر متقابل زوال و پتانسیل اسمزی بر درصد، سرعت جوانه زنی و طول گیاهچه شکرتیغال معنی دار بود. درصد و سرعت جوانه زنی تا ۷۲ ساعت زوال افزایش یافته، ولی در ۹۶ ساعت کاهش پیدا کرد. نتایج این پژوهش نشان داد که احتمالا درجاتی از کمون در بذرهای شکرتیغال تازه برداشت شده وجود دارد چراکه که تیمار زوال تا سطح ۷۲ ساعت در این گیاه موجب بهبود جوانه زنی و آستانه تحمل به تنش اسمزی می شود و به نوعی حالت پس رسی برای بذر ایجاد می شود. اما در صورت افزایش زمان تیمار زوال به ۹۶ ساعت، نهایتا کیفت بذر کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

شکرتیغال، زوال، پتانسیل اسمزی، جوانه زنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.