بررسی تاثیر دورکاری کارمندان بر انزوای حرفه ای، تعهد سازمانی، اشتغال و تعامل کاری (مورد مطالعه: سازمان شهرداری منطقه ۱۷ شهر تهران)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مطالعات اجتماعی، حقوق و فرهنگ عامه
- کد COI اختصاصی: LAWBCNF06_071
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 366
نویسندگان
کارشناسیارشد مدیریت اجرایی، گرایش بازاریابی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر دورکاری کارمندان بر انزوای حرفه ای، تعهد سازمانی، اشتغال و تعامل کاری با توجه بهنقش تعدیلگر تبادل رهبر عضو (مورد مطالعه: سازمان شهرداری منطقه ۱۷ تهران) انجام شد. روش تحقیق در این پژوهشتوصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری مورد مطالعه پرسنل شهرداری منطقه ۱۷ شهر تهران و با اولویتتمرکز بر روی پرسنل بخش معاونت اجتماعی و فرهنگی منطقه ۱۷ است. بر اساس آمار به دست آمده کلیه کارکنان شاغلدر این بخش ۵۰ نفر است. بنابراین با توجه به محدود بودن حجم جامعه آماری از سرشماری استفاده شد. در این پژوهش،جهت تجزیه و تحلیل داده های آماری و بررسی سوالات تحقیق و متناسب با نوع متغیرهای پژوهش از آمار توصیفی در قالبجدول و نمودار ستونی برای بررسی ویژگی های جمعیتشناختی استفاده شده است و در بخش آمار استنباطی از آزمون هایهمبستگی جهت بررسی رابطه بین متغیرها، با کمک نرم افزار SPSS مورد استفاده قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان دادکه بین دورکاری کارمندان سازمان شهرداری با انزوای حرفه ای، تعهد سازمانی و اشتغال رابطه معناداری وجود ندارد. اما بیندورکاری کارمندان و تعامل کاری بین رهبر و عضو رابطه مثبت معناداری مشاهده شد. نتایج پژوهش نشان داد که اگر درزمان دورکاری شرایط و امکانات لازم در اختیار مدیران و کارکنان سازمان قرار گیرد، میتوان بدون هیچ مشکلی تمامیاهداف سازمان را دنبال کرد.کلیدواژه ها
دورکاری، انزوای حرفه ای، تعهد سازمانی، اشتغال، تعامل کاری، تبادل رهبر عضو، سازمان شهرداریمقالات مرتبط جدید
- تحلیل مبانی فقهی حقوقی ماده ۳۰ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ و نگاهی به رویه قضایی در این خصوص
- تحلیل حقوقی و فقهی تاثیر ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ بر حقوق کودکان
- مفهوم و چهارچوب حقوقی حق فسخ در قراردادهای کار بر اساس قانون کار و رویه دیوان عدالت اداری
- نقش دفاتر اسناد رسمی و مشاورین املاک در اجرای قانون الزام
- بررسی تطبیقی کنوانسیون راجع به قانون حاکم بر مسئولیت ناشی از کالا با قوانین حمایت از حقوق مصرف کنندگان ایران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.