تحلیل و بررسی فقهی و قانونی نهاد های میانجیگری و داوری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مطالعات اجتماعی، حقوق و فرهنگ عامه
  • کد COI اختصاصی: LAWBCNF06_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرحسین مهدی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه دامغان

روشنک داورنیا

دانشجوی کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه قم

داریوش داورنیا

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه دامغان

چکیده

میانجیگری و داوری از نهادهای تازه تاسیس در ایران میباشند. اگرچه این نهادها سابقه ی طولانی ندارند، لکن حل و فصل اختلافاتو دعاوی به شیوه ی مسالمت آمیز و از طریق صلح و سازش سابقه ای دیرینه در نظام دادرسی اسلامی دارد. حل و فصل اختلافات ازطریق مصالحه و سازش و ترغیب نمودن طرفین دعوا به صلح و سازش، همواره مورد تاکید دادرسی اسلامی بوده است. نهادهای داوریو میانجیگری و همچنین قاضی تحکیم در کلیه ی دعاوی ابتدائا سعی در ایجاد صلح و سازش دارند و در صورت عدم حصول سازش،در اموری که صلاحیت دارند، اقدام به صدور رای می نمایند و در صورتی که امر مرجوع الیهم در صلاحیت این نهادها نباشد و یا رایصادره مغایر با نص قانون باشد، آن را به مراجع صلاحیتدار ارجاع خواهند داد. میتوان گفت که نهادهای میانجیگری و اصلاح ذاتالبین و داوری، مشابه قاضی تحکیم می باشند. چنانچه اشاره شد مهمترین اولویت نهادهای مذکور، ایجاد صلح و سازش و دادرسیبه شیوه ی غیر رسمی می باشد. قاضی تحکیم در واقع به منزله ی خصوصی سازی قضاوت می باشد. بدین صورت که طرفین دعوا با توافقبه نزد وی جهت دادرسی و حل نزاع و اختلاف مراجعه می نمایند. با وجود اهداف مشترک میان نهادهای مذکور و برخی اشتراکات،لکن از برخی جهات همچون نحوهی انتخاب، شرایط، صلاحیت و برخی دیگر از موارد، میان نهادهای مذکور تفاوت هایی وجود دارد.

کلیدواژه ها

داوری، میانجیگری، قاضی تحکیم، قاضی منصوب، قضاوت خصوصی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.