نقد کاربست روح کلی قرآن از منظر آمنه ودود

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه قرآن پژوهی خاورشناسان، دوره: 17، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_QKH-17-32_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 271
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نفیسه مقیسه

دکتری تفسیر تطبیقی مجتمع عالی بنت الهدی

طاهره ماهروزاده

عضو هیئت علمی مجتمع عالی بنت الهدی

چکیده

اصطلاح روح کلی قرآن کریم مبنایی است که توسط آمنه ودود، نومسلمان آفریقایی آمریکایی تبار، مطرح شده است. وی معتقد است که باید آیات قرآن کریم را بر اساس این مبنا تفسیر کرد؛ چراکه روح کلی و هدف عالی قرآن کریم، تساوی جنسیتی بوده است. جریان نهضت بازگشت به قرآن پس از ارائه راهکارها و روش های خود در فهم آیات قرآن کریم و رسیدن به تنگنا، این مبنا را برای حفظ و تداوم جریان خود برگزیده است. این جریان قرآن را بر اساس رهیافت های هرمنوتیکی تاریخی تحلیل نموده و معتقد به سیال بودن معنای هر واژه یا آیه بر اساس شرایط تاریخی فرهنگی خواننده متن است. مبنای روح کلی، مبنای روش هرمنوتیکی تاریخی است که تاکنون مورد مناقشه جدی قرار نگرفته است. این مقاله که با روش اسنادی و با رویکرد توصیفی تحلیلی نگاشته شده است، به دو نقد اصلی در عناوین ناکارآمدی این مبنا در تفسیر آیات قرآن کریم و داشتن پیش فرض های هرمنوتیکی و پیامدهای سه گانه آن در فرایند تفسیر پرداخته است. پیامدهای این مبنا شامل جدایی قرآن کریم و سنت، نارسایی سنت در بیان مفاهیم آیات قرآن کریم و اعتقاد به تاریخ مندی قرآن و عدم وجود فهم عینی و ثابت از قرآن کریم است.

کلیدواژه ها

قرآن کریم, آمنه ودود, روح کلی قرآن, مبنای تفسیر, تفسیر تانیثگرایانه, تاریخ مندی قرآن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.