نقد رویکرد شکاکیت نوین در مطالعات قرآنی مستشرقان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه قرآن پژوهی خاورشناسان، دوره: 17، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_QKH-17-32_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 276
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

باقر ریاحی مهر

استادیار گروه قرآن و مستشرقان جامعه المصطفی العالمیه، قم، ایران؛

زینب طیبی

عضو هیات علمی و استادیار علوم قرآن و حدیث دانشگاه فرهنگیان استان قم

چکیده

یکی از موضوعاتی که در حیطه مطالعات قرآنی، توجه مستشرقان و قرآن پژوهان غیرمسلمان را به خود معطوف کرده است، رویکرد شکاکیت نوین است، به گونه ای که این مبحث چالشی و بحث برانگیز در آثار خاورشناسان انعکاسی ویژه داشته است. ضرورت این پژوهش نشان می دهد که چگونگی نگرش به اعتبار تاریخی منابع صدر اسلام، ارتباط مستقیمی با برداشت ما از کیفیت خاستگاه اسلام و قرآن دارد. به نظر می رسد این رویکرد نیز مانند رویکرد نقد سنت، معتقد است که منابع سنتی در معرض تکامل بوده اند؛ اما وجود هرگونه حقیقت تاریخی یا هسته ای از واقعیت تاریخی که بتواند حقیقت حوادث واقعه را بیان کند، انکار و رد می کند. این نوشتار در پی آن است که با روش توصیفی تحلیلی، دیدگاه های مطرح شده در این رویکرد را تبیین کند و اشکالات آن را مورد نقد و بررسی قرار دهد. به نظر نگارندگان رویکرد مستشرقان معاصر در مطالعات قرآنی را می توان به چهار رهیافت تقسیم بندی کرد: رهیافت توصیفی، نقد منبع، نقد سنت و رهیافت شکاکیت. جستار حاضر با توجه به نقدهای بسیاری که بر رویکرد شکاکیت متوجه است، درصدد است تا با نقد این رویکرد، به بررسی، ظهور و افول تاریخی این رویکرد بپردازد.

کلیدواژه ها

مطالعات قرآنی مستشرقان, شکاکیت نوین, تجدیدنظرطلبی, جریان افراطی تشکیکی, روش نقد منبع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.