بررسی مضامین تربیتی در طریقه التحقیق سنایی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نهمین همایش ملی علمی پژوهشی روانشناسی و علوم تربیتی
  • کد COI اختصاصی: CPESCONF09_148
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهر کریمی

کارشناسی ادبیات فارسی

مروارید رجب نیا

کارشناسی ادبیات فارسی

چکیده

هدف از خلق انسان نیل به کمال مطلوب است و حصول آن مسلزم توجه به مبانی تربیتی است. این امر مورد اشاره ی فراوان قرآن بوده و رسالت انبیا نیز محسوب می شود لذا در شعر شاعران مختلف توجه ویژه ای به اصول تربیتی شده است. سنایی از جمله شاعرانی است که در کتاب های مختلفش از جمله طریق التحقیق، مبانی تربیتی را تبیین کرده است. سنایی مانند دیگر شاعران اصول تربیتی را در دو دسته فضائل اخلاقی و رذائل اخلاقی مورد بررسی قرار داده است. از مهم ترین فضایلی که وی در کتاب طریق التحقیق به آن اشاره داشته است می توان: توجه به خرد، اهمیت شکیبایی، توجه به سلامتی، عمل صالح، روزی حلال، صداقت، عدل، یاری خواستن از خدا، تسلیم شدن در برابر حق، روزی خواستن از خدا و ... نام برد. او همچنین انسان ها را از رذائلی چون: ریا و تزویر، جهل، حرص، دنیاگرایی، کبر، علم بی عمل، تن پروری و... برحذر می دارد. سنایی آموزه های تربیتی را در خلال درون مایه های عرفانی به شکل قابل توجهی بیان داشته است و در ترسیم و تبیین فضایل اخلاقی و پرهیز از رذایل اخلاقی نزدیک شدن به شهر آرمانی و مدینه فاضله را در نظر داشته است. این پژوهش به شیوه ی توصیفی – تحلیلی اصول تربیتی طریق التحقیق را تجزیه و تحلیل خواهد نمود.

کلیدواژه ها

سنایی، طریق التحقیق، تربیت،فضایل اخلاقی،رذائل اخلاقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.