اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته بر ویژگی های مرفولوژیک، عملکرد کمی و کیفی و اجزای عملکردگوار (Cyamopsis tetragonoloba L.) در رفسنجان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 24، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-24-3_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن زعفرانیه

استادیار، گروه باغبانی، دانشکده فنی مهندسی و علوم پایه، دانشگاه ولایت ایرانشهر، ایرانشهر، ایران.

چکیده

به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم  بوته بر ویژگی های مرفولوژیک، فیزیولوژیک و عملکرد دانه گوار، آزمایشی به صورت طرح اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی ۹۷-۹۸ و ۹۸-۹۹ انجام شد. در این آزمایش تاریخ های مختلف کشت به عنوان عامل اصلی در نظر گرفته شدند و از تاریخ ۱۵ فروردین ماه به صورت ماهیانه تا ۱۵ شهریورماه کشت انجام شد. تراکم کشت به عنوان عامل فرعی در سه سطح (۲۰، ۴۰ و ۶۰ بوته در هر مترمربع) در نظر گرفته شد. بیش ترین درجه- روز رشد از کاشت تا رسیدگی فیزیولوژیک در تاریخ کاشت ۱۵ اردیبهشت ماه مشاهده شد. تاریخ کشت ۱۵ اردیبهشت ماه و تراکم ۴۰ بوته در مترمربع گوار بیش ترین عملکرد دانه (۳۷۸۰ کیلوگرم در هکتار)، عملکرد گالاکتومان (۱۰۵۰ کیلوگرم در هکتار)، وزن صددانه (۵/۳ گرم) و درصد روغن (۹/۱۷ درصد) را داشت. با تاخیر در کاشت و کوتاه شدن فصل رشد در تاریخ ۱۵ شهریورماه عملکرد دانه (۴۰ درصد)، مقدار گالاکتومان (۶۸ درصد) و درصد روغن (۱۵ درصد) کاهش یافت. بنابراین به نظر می­رسد بهترین تاریخ کاشت در رفسنجان و تراکم بوته برای گیاه گوار ۱۵ اردیبهشت ماه و تراکم ۴۰ بوته در مترمربع باشد. 

کلیدواژه ها

تاریخ کاشت گیاه, تراکم گیاه, درجه روز رشد, عملکرد, گالاکتومان, گوار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.