تاثیر تراکم کاشت در افزایش قدرت رقابتی ارقام نخود (.Cicer arietinum L) در مقابل علف های هرز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 24، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-24-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه قاسمی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

وریا ویسانی

استادیار، دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

مرجان دیانت

استادیار، دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

محمود مرادی

استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، سنندج، ایران.

چکیده

استفاده از تراکم و ارقامی که قدرت رقابت­پذیری بالایی دارند از راه­های موثر در کنترل علف­های هرز در سیستم مدیریت تلفیقی است. به منظور بررسی امکان افزایش قدرت رقابتی برخی از ارقام نخود دیم در مقابل علف­های هرز با استفاده از تراکم کشت آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، ایستگاه گریزه سنندج در سال زراعی ۹۹-۱۳۹۸ اجرا شد. فاکتور اول تراکم نخود در سه سطح ۳۰، ۳۶ و ۴۲ بوته در مترمربع به عنوان کرت اصلی، ارقام نخود در هفت سطح شامل آزاد، جم، محلی، هاشم، ILC۴۸۲، پیروز و کاکا و عملیات مدیریتی در دو سطح وجین کامل در تمام فصل رشد و عدم وجین به عنوان فاکتورهای فرعی بودند. براساس نتایج به دست آمده وجین علف هرز باعث افزایش تعداد غلاف در بوته به میزان ۶۳/۳۵ درصد شد. در عملکرد و اجزای عملکرد نخود بین ارقام موردبررسی تفاوت معنی­دار وجود داشت. ارقام ILC۴۸۲ و کاکا به ترتیب از بیش ترین و کم ترین تعداد شاخه اصلی به میزان ۸۲/۳ و ۵۸/۲ برخوردار بودند. بیش ترین تعداد شاخه فرعی در تراکم ۳۰ بوته در مترمربع به دست آمد. بیش ترین تعداد غلاف در بوته به میزان ۱۲/۱۴ و ۴۱/۱۳ در ارقام پیروز و جم و کم ترین تعداد غلاف در بوته به مقدار ۹۸/۷ در رقم هاشم مشاهده شد. حداکثر عملکرد دانه، شاخص تحمل رقابت و کم ترین تراکم علف هرز را رقم جم دارا بود. در همه ارقام موردبررسی با افزایش تراکم بوته تعداد دانه در مترمربع، عملکرد دانه و شاخص تحمل رقابت افزایش نشان داد و بیش ترین مقدار آن­ها در تراکم ۴۲ بوته در مترمربع به دست آمد.

کلیدواژه ها

تراکم بوته, رقم, شاخص تحمل رقابت, علف هرز, نخود, وجین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.