تجزیه و تحلیل روند تغییرات جمعیت زمستان گذران و جوجه آور اردک سرسفید (Oxyura leucocephala) در ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAE-11-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد حسینی طایفه

Research Center for Environment and Sustainable Development

عباس عاشوری

Gilan Provincial Office of the Department of Environment

منا ایزدیان

Research Center for Environment and Sustainable Development

سید قاسم قربان زاده زعفرانی

Research Center for Environment and Sustainable Development

چکیده

در این مطالعه روند تغییرات جمعیت زمستان گذران و جوجه آور اردک سرسفید (Oxyura leucocephala) به عنوان یک گونه در خطر انقراض با استفاده از داده های سرشماری زمستانه سال های ۱۳۹۸-۱۳۴۷ و گزارش های جوجه آوری این گونه در تابستان  دهه ۱۳۹۰ مورد بررسی قرار گرفت. روند تغییرات جمعیت زمستان گذران گونه با استفاده از بسته آماری RTRIM  در نرم افزار R محاسبه گردید. نتایج این مطالعه حاکی از افزایش شدید جمعیت در ایران با شیب ۲۱/۳ درصد در سال بود. با این وجود، افزایش جمعیت طی ده سال اخیر شیب ملایم تری  داشته است. میانگین جمعیت زمستان گذران اردک سرسفید در ایران، ۱۲۶/۳ ± ۴۷۰/۴ فرد طی ۴۴ سال شمارش در مجموع ۱۴ استان و ۴۵ تالاب بوده است. به طور میانگین، ۴۱/۶ درصد جمعیت در استان مازندران، ۲۵/۱ درصد در فارس، ۱۸/۶ درصد در گلستان و ۴/۴ درصد در خوزستان و ۱۰/۳ درصد در سایر استان ها بوده است. جمعیت جوجه آور اردک سرسفید در ایران بین ۱۰۳ تا ۳۰۱ جفت برآورد شد و  جمعیت جوجه آور این گونه در ایران نسبت به دهه های گذشته افزایش یافته است. شایسته است برای  حفاظت از گونه اردک سرسفید، یک برنامه عمل یک پارچه، جامع و گونه محور، بر پایه شرایط آب و هوایی و جغرافیایی زیستگاه-های تالابی گونه در سطح ملی تدوین گردد.

کلیدواژه ها

Endangered species, Endangered, Census, RTRIM statistical package, Wetland, Conservation, در خطر انقراض, سرشماری, بسته آماری RTRIM, تالاب, حفاظت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.