بررسی اثر سامانه های مختلف آبیاری و تیمارهای کنترل علف هرز بر وزن خشک علف های هرز و عملکرد کمی و کیفی نیشکر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 36، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WRA-36-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود فضلی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، علوم علف های هرز، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، باوی، ملاثانی، ایران.

احمد زارع

استادیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، باوی، ملاثانی، ایران.

عبدالرضا سیاهپوش

استادیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، باوی، ملاثانی، ایران.

الهام الهی فرد

استادیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، باوی، ملاثانی، ایران.

چکیده

به منظور بررسی اثر سامانه های مختلف آبیاری و تیمارهای مختلف کنترل علف های هرز، آزمایشی به صورت کرت های خرده شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی ۱۳۹۹ در موسسه تحقیقات و آموزش توسعه نیشکر خوزستان انجام گرفت. پنج سامانه آبیاری، شامل آبیاری قطره ای سطحی (I۰)، دو نوع آبیاری قطره ای زیرسطحی با قطره چکان هایی با دبی ۲/۳ و ۳/۶ لیتر بر ساعت و فواصل ۵۰ و ۶۰ سانتی متری از یکدیگر (به ترتیب، I۱ و I۲)، آبیاری بارانی خطی (سامانه ماشین آبیاری با آبپاش های لپا I۳) و آبیاری سطحی جویچه ای (روش آبیاری مرسوم، I۴) به عنوان کرت اصلی و تیمارهای علف های هرز شامل تداخل در تمام دوره (W۰)، کنترل یا وجین در تمام دوره (W۱) و کولتیواسیون (W۲) بود. بالاترین و پایین ترین سطح میانگین عملکرد نی (به ترتیب، ۱۶۷و ۱۱۷ تن بر هکتار) و عملکرد شکر (به ترتیب، ۱۸/۲۴ و ۱۲/۴۰تن بر هکتار) به ترتیب، در تیمارهای آبیاری I۳ و I۴ مشاهده شد. میانگین عملکرد نی و شکر در تیمار W۰ به طور معنی داری کمتر از تیمارهای W۱ و W۲بود (با اختلاف ۱۸/۳۴ و۱۸/۷۸ درصدی برای عملکرد نی و ۱۷/۸۴و ۱۸/۵۸ درصدی برای عملکرد شکر). صفات کیفی مطالعاتی، شامل بریکس، درصد ساکارز شربت، درصد خلوص شربت تحت تاثیر تیمارهای روش آبیاری و کنترل علف های هرز قرار نگرفت. وزن خشک کل علف های هرز در تیمارهای آبیاری I۰ تا I۴ در شرایط تیمارW۰ به ترتیب ۹۰، ۷۸، ۴۷، ۴۳ و ۱۷۳ گرم بر مترمربع و برای تیمار W۲ به ترتیب، ۳۰، ۲۳، ۱۶، ۱۵ و ۴۰ گرم بر مترمربع بود. نتایج این پژوهش نشان داد که در شرایط منطقه مطالعاتی، انتخاب سامانه آبیاری مناسب (سامانه آبیاری بارانی و آبیاری قطره ای زیرسطحی) در ترکیب با کاربرد کولتیواسیون در بازرویی اول (راتون اول)، علاوه بر کاهش آب کاربردی فصلی، می تواند به عنوان ابزاری مفید برای کاهش رقابت علف های هرز در کشت نیشکر توصیه گردد.

کلیدواژه ها

آبیاری بارانی, آبیاری جویچه ای, آبیاری قطره ای زیرسطحی, بریکس, مدیریت تلفیقی علف های هرز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.