برابری و تفاوت و امکان همزیستی مسالمت آمیز: نقد کتاب برابری و تفاوت؛ آیا می توانیم با هم زندگی کنیم؟

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهشنامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی، دوره: 22، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IHCS-22-4_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 263
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اشرف نظری

دانشیار علوم سیاسی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

در جامعه­ای جهانی که مسائل آن بر تمام جنبه­های زندگی خصوصی و عمومی سایه افکنده، شاهد گسترش فرایندهای عام­گرایانه و خاص­گرایانه هستیم. از یک­سو، شاهد عام­گرایی و همگنی روزافزون هستیم، و از سوی ­دیگر، گروه­های هویت­پایه در قالب انجمن­ها، فرقه­ها، نحله­ها و اشکال مختلف ملی گرایی و احساس تعلق مذهبی، فرهنگی، قومی و سیاسی شکل گرفته­اند. ارائه پاسخی شایسته برای مواجهه با چنین وضعیتی زمانی بیشتر اهمیت می­یابد، که شاهد چندپاره شدن تجارب، سیالیت و تغییر مداوم، اهمیت­یابی سازمان­های کلان مالی، فن­آورانه و رسانه­ای به جای نهادها، پایان عصر نظم و آغاز عصر تغییر و سر برآوردن جامعه بیم هستیم. متاثر از چنین وضعیتی، پاسخ­هایی برای پرسش چگونه می­توان با یکدیگر زندگی و تعامل کرد؟، در قالب احیای شیوه­های خاص گذشته، خلق جهانی فارغ ار محدودیت­های زمانی و مکانی و حفظ تفاوت­ها و توسل به نوعی دموکراسی رویه­ای با هدف پذیرش قواعد بازی، تضمین احترام به آزادی­های فردی و جمعی و نهادینه­سازی رواداری ارائه شده است. مبدا کتاب، سوژه شخصی است، راهی را که طی می­کند، ارتباط میان­فرهنگی و مقصدش، دموکراسی است. نقد شکلی، مفهومی – نظری و بنیان­روش­شناختی این اثر در مقاله حاضر مورد بحث قرار خواهد گرفت. هدف اصلی این مقاله، معرفی، نقد و ارزیابی کتاب برابری و تفاوت؛ آیا می توانیم با هم زندگی کنیم؟ و محوریت ایده مناظره فکری و درانداختن کنشی متعلمانه برای ورود به فضای انتقادی- مناظره­ای در رابطه با آثار پایه و بنیادنی و امید به کندوکاوهایی برای ایده پردازی های بعدی است.

کلیدواژه ها

جنبش­های جدید احتماعی, سوژه شخصی, چندفرهنگ گرایی, دموکراسی رویه­ای, نامدرن­سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.