کاربرد رگرسیون فازی برای بررسی عوامل موثر بر رشد اقتصادی ایران با تاکید بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی و بخش بانکی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات اقتصادی، دوره: 56، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JTET-56-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 325
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا اشرف گنجویی

دانش آموخته دکتری اقتصاد، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

حسین اکبری فرد

دانشیار اقتصاد، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

حمید رضا حری

دانشیار اقتصاد، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

ماشا.. الله ماشین چی

استاد آمار، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

یکی از مهم ترین اهداف کشورها دست یابی به رشد اقتصادی است. برای رسیدن به این هدف، شناخت عوامل تاثیرگذار بر رشد اقتصادی ضروری است. هدف از انجام این مطالعه استفاده از مدل رگرسیون فازی با ضرایب متقارن و نامتقارن برای بررسی عوامل موثر بر رشد اقتصادی ایران، با تاکید بر سرمایه­گذاری مستقیم خارجی و بخش بانکی در ایران برای دوره زمانی ۱۳۹۶- ۱۳۷۶ است. نتایج مدل رگرسیون فازی با ضرایب متقارن بیانگر آن است که افزایش توسعه مالی، بی­ثباتی رشد اقتصادی را با توجه به بانک ­محور بودن بخش مالی در اقتصاد ایران کاهش می­دهد. نتایج مدل رگرسیون فازی با ضرایب نامتقارن نشان می دهند که عوامل مورد بررسی، تاثیر ثابتی بر رشد اقتصادی دارند، که نشان می دهد، سیاست گذاران قبل از اقدام به هرگونه ارتباط با کشوهای خارجی باید به تامین زیرساخت­های لازم و توسعه منابع برای افزایش توان رقابتی کشور و جذب سرریزهای احتمالی سرمایه گذاری مستقیم خارجی بپردازند. با توجه به اهمیت تاثیر شاخص توسعه مالی بر رشد اقتصادی، می توان بیان کرد که گسترش سیستم­های مالی از پیش­شرط­ های لازم جهت اثرگذاری مثبت جریان­های ورودی سرمایه بر رشد اقتصادی می­باشد.طبقه­ بندی : JEL F۲۳, O۱۶, O۴۰, E۵۸

کلیدواژه ها

سرمایه گذاری مستقیم خارجی, بخش بانکی, رگرسیون فازی, ضرایب متقارن و نامتقارن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.