بررسی مولفه های مدرنیته در آثار محمد رضا شمس

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات ادبیات کودک، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JCLS-13-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه آلیانی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی

بیژن ظهیری

دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی

شکراله پورالخاص

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی

علی صفایی

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه گیلان

چکیده

بازخوانی مولفه ­های مدرنیته در آثار محمدرضا شمسرقیه آلیانی*بیژن ظهیری ناو**شکراله پورالخاص***علی صفایی****  * دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی aliani.roghaye@gmail.com** دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی zahirinav@uma.ac.ir (نویسنده ی مسئول)*** استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی pouralkhas@uma.ac.ir**** استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه گیلان safayi.ali@gmail.com    تاریخ دریافت مقاله: ۳۰/۷/۱۳۹۹          تاریخ پذیرش مقاله: ۷/۱۰/۱۳۹۹  چکیده مدرنیسم به عنوان جنبشی بزرگ به ایجاد تحول عظیمی در عرصه ی هنر و ادبیات منجر شد که این تحول به حوزه ی ادبیات کودک و نوجوان نیز راه پیدا کرد. محمدرضا شمس از نویسندگانی است که قصد دارد کودکان و نوجوانان جامعه را با واقعیت های دنیای مدرن آشنا سازد؛ به همین دلیل این نویسنده مولفه های عصر نو را با فرم روایی و داستانی برای این قشر از مخاطبان بیان می کند. این پژوهش بر آن است تا جامعه ی مخاطبان را با قلم متفاوت محمدرضا شمس که هم گام با فضای مدرنیستی و متناسب با تغییر ذائقه ی کودکان است، آشنا سازد. روش پژوهش تحلیل محتوای قیاسی با رویکرد توصیفی تحلیلی است. این پژوهش درصدد است به بررسی مولفه های برجسته ی معنایی مدرنیته از جمله تفکر انتقادی، الیناسیون و کلیشه زدایی در آثار شمس بپردازد. نتایج پژوهش بر این است که محمدرضا شمس در آثار خود بی عدالتی های جامعه از جمله فساد اداری در نظام بروکراسی و مردسالاری را به بوته نقد می گذارد و بر آن است که مخاطب را با واقعیت های تلخ جامعه آشنا سازد؛ از سوی دیگر زندگی امروز افراد جامعه توام با ازخودبیگانگی است که شمس این مولفه را در قالب تنهایی و مرگ، بحران هویت و زمان پریشی به نمایش می گذارد. ادبیات مدرنیستی با نگاهی متفاوت درصدد جلب نظر خوانندگان خاص است؛ از این رو با استفاده از بداعت، خلاقیت و هنجارشکنی، مخاطبان خاص خود را می طلبد. از همین روست که شمس از شخصیت هایی بهره می گیرد که از هم نوعان خود متمایز هستند، بنابراین شخصیت ها با ایدئولوژی ابرقهرمانی و مستقلانه درصدد انجام ماموریت خود می شوند و با جسارت در جویندگی به اجرای امور و هدف می اندیشند. واژه های کلیدی: الیناسیون، تفکر انتقادی، کلیشه زدایی، محمدرضا شمس، مدرنیسم.    تاریخ دریافت مقاله: ۳۰/۷/۱۳۹۹          تاریخ پذیرش مقاله: ۷/۱۰/۱۳۹۹  

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: الیناسیون, تفکر انتقادی, کلیشه زدایی, محمدرضا شمس, مدرنیسم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.