تاثیر تمرین تناوبی سرعتی بر آنزیم های کبدی، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و مالون دی آلدئید بافت کبدی موش بزرگ آزمایشگاهی نر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دانشور پزشکی (نشریه پژوهشی پایه و بالینی)، دوره: 30، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_DMED-30-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسن احمدی

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

محمد رحمانی

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

محسن خلیلی نجف آبادی

مرکز تحقیقات نوروفیزیولوژی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرین تناوبی سرعتی (SIT) بر میزان آنزیم های کبدی، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام (TAC) و ماالوان-دی-آلدهید (MDA) بافت کبدی بود.مواد و روش ها: در یک کارآزمایی تجربی، ۱۶ سر موش بزرگ آزمایشگاهی نر (موش) تصادفی به دو گروه کنترل (۸=CO, n) و تمرین(۸= EX, n) تقسیم شدند. موش ها پس از دوران سازگاری با محیط و آشنایی با تمرین، ۸ هفته، هفته ای ۳ جلسه تحت تمرین قرار گرفتند. در پایان دوره، پس از بیهوشی و خونگیری مستقیم از قلب، سرم برای سنجش های آنزیم های کبدی استخراج و بافت کبد جهت بررسی میزان TAC و MDA بافتی برداشته شد. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری t مستقل در سطح آلفای ۰۵/۰ در محیط SPSS نسخه ۲۲ استفاده شد.نتایج: تحلیل آماری داده­ها حاکی از بالاتر بودن معنی­دار میزان TAC بافت کبد گروه EX نسبت به گروه CO  بود (۰۱/۰=P)؛ اما تفاوت  معنی­دار بین­گروهی در رابطه با  میزان MDA بافتی کبد مشاهده نشد (۲۴/۰=P). در رابطه با میزان آنزیم­های کبدی ALT (۲۶/۰=P) و GGT (۴۴/۰=P) نیز تفاوت بین­گروهی معنی­داری مشاهده نشد؛ اما میزان آنزیم  AST (۰۱/۰=P) و (۰۰۱/۰=P) ALP گروه EX نسبت به گروه CO به طور معنی­داری کمتر بود.نتیجه گیری: نتایج نشان داد، تمرین SIT باعث افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی و تغییرات مطلوب در میزان آنزیم های کبدی می شود و این نوع پروتکل تمرینی می تواند پیامد مفیدی بر وضعیت سلامتی وعملکردی کبد داشته باشد.

کلیدواژه ها

پراکسیداسیون لیپیدی, ظرفیت آنتی اکسیدانی تام, تمرین SIT, آنزیم های کبدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.