حقوق مالکیت ادبی و هنری در دنیای مجازی زندگی دوم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله حقوق خصوصی، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOLT-17-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی بختیاروند

دانشیار گروه حقوق خصوصی و مالکیت فکری دانشگاه قم، قم، ایران

بهشته میکانیکی

کارشناس ارشد حقوق مالکیت فکری، دانشگاه قم، قم، ایران

چکیده

زندگی دوم دنیای مجازی مهمی است که با ویژگیهای منحصربه فرد خود، مانند امکان خلق آثار متنوع ادبی و هنری، مسائل حقوقی مختلفی را ایجاد کرده است. با توجه به قرارداد اولیه مدیران تارنما با کاربران و شرایط خدمترسانی دنیای یادشده، این موافقت نامه و مجوزهای متنباز ممکن است مشابه به نظر برسند. در عین حال، برخی تفاوتها موجب تمایز آن ها از هم میشود. با عنایت به اینکه خلق آثار در زندگی دوم با استفاده از امکانات تارنما انجام میشود، موضوع تعیین مالک این آثار اهمیت زیادی دارد. همچنین، نحوه حمایت از آثار خلق شده توسط کاربران و تطبیق شرایط حمایت مقرر در نظام حقوق مالکیت ادبی و هنری بر این آثار نیازمند بررسی است. نتایج این پژوهش نشان میدهد فقط کاربر را باید پدیدآورنده و دارنده آثار ادبی و هنری اصیل خلق شده در زندگی دوم بدانیم. یکی از ایرادهای تارنمای یادشده وابسته بودن بقای آثار ادبی و هنری کاربران زندگی دوم به اراده مدیران تارنماست که چون طرفین درباره آن توافق میکنند مانع اقامه دعوا علیه مدیران میشود.

کلیدواژه ها

پدیدآورنده, حق مولف, دنیای مجازی, زندگی دوم, نقض حق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.