مطالعه ارزش غذایی و ترکیب اسیدهای چرب بافت عضله ماهی حلوا سیاه Parastromateus niger در سواحل بوشهر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آبزیان، دوره: 32، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JASI-32-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 280
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسمعیل پقه

مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی، موسسه تحقیقاتی علوم شیلاتی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

محمد اسلامی

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد بوشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران

چکیده

ماهی حلوا سیاه از گونه های دارای ارزش تجاری بالا در خلیج فارس و دریای عمان می باشد. هدف از این تحقیق بررسی ارزش غذایی و ترکیب اسیدهای چرب در عضله این ماهی بود. ۱۲ قطعه ماهی حلوا سیاه با میانگین وزن ۷۵۴ گرم تهیه شده از صیدگاه های بندر بوشهر مورد بررسی قرار گرفت. برای اندازه گیری پروتئین خام، چربی خام، خاکستر و رطوبت از روش های استاندارد AOAC (۱۹۹۰) و برای آنالیز اسیدهای چرب از روش Murph (۱۹۹۳) استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین میزان پروتئین خام در گوشت این ماهی ۳۸/۲۱ درصد بود. میانگین میزان چربی خام در گوشت این ماهی ۲۵/۰ درصد بود. میانگین مقادیر خاکستر و رطوبت در گوشت این ماهی به ترتیب ۶۲/۱ و ۰۶/۷۲ درصد بود. ۲۹ اسید چرب در عضله این ماهی شناسایی گردید که مقادیر اسیدهای چرب اشباع، تک غیر اشباع و چند غیر اشباع به ترتیب ۱۹/۳۵، ۷۳/۱۶ و ۲۴/۴۱ درصد از کل اسیدهای چرب بود. فراوانترین اسیدهای چرب اشباع، تک غیر اشباع و چند غیر اشباع به ترتیب اسید پالمیتیک با ۱۴/۲۰ درصد، اسید اولئیک با ۹۱/۱۱ درصد و دوکوزا هگزانوییک اسید با ۳۷/۲۳ درصد بودند. نسبت امگا سه به امگا شش ۹/۱۲ و نسبت اسیدهای چرب چند غیر اشباع به اشباع ۲۰/۱ بود. نتایج نشان داد که این ماهی یک منبع عالی پروتئین اما جزء ماهیان کم چرب می باشد و حاوی مقادیر بالایی امگا سه و اسیدهای چرب چند غیر اشباع است بنابراین می تواند به عنوان یک غذای دریایی سالم در سبد غذایی خانواده ها قرار گیرد.

کلیدواژه ها

ماهی حلوا سیاه, ترکیب شیمیایی بدن, پروفایل اسیدهای چرب, بافت عضله, بندر بوشهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.