مطالعه اپیدمیولوژیک مصرف دخانیات در جمعیت دارای پرونده الکترونیک سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی دخانیات و سلامت
  • کد COI اختصاصی: THMED03_138
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 72
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه کبیری

دکترای تخصصی، جامعه شناسی توسعه، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

آزاده سمرقندی

کارشناسی ارشد، روانشناسی بالینی، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

ندا اخروی

پزشکی عمومی، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

هدف: استعمال دخانیات مهم ترین عامل قابل پیشگیری مرگ های زودرس در جهان است و مضرات ناشی از آن بار مالیسنگین و مشکلات عمده ای را بر سیستم های بهداشتی تحمیل می کند. این پژوهش با هدف مطالعه اپیدمیولوژیک مصرفدخانیات در جمعیت دارای پرونده الکترونیک سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی گذشته نگر است که اطلاعات آن از سامانه یکپارچه نظام اطلاعات(سینا) معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به منظور بررسی افراد مراجعه کننده ای که در غربالگری اولیهسابقه مصرف دخانیات را در در سه ماه گذشته ذکر کرده اند. اخذ شده است.نتایج: در این پژوهش ۱۰۶۹۳۷۳ نفر که برای تشکیل پرونده الکترونیک سلامت از ابتدای سال ‎۹۶ تا پایان ۶ ماهه اولسال ‎۹۷ به مراکز خدمات جامع سلامت شهرستآن های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد مراجعه کرده بودند(۵۵/۴ درصد زن و ۴۴/۶ درصد مرد) مورد بررسی قرار گرفتند. نتیجه غربالگری اولیه ی مصرف دخانیات برای ۴ درصدمثبت بوده است. که از این میان ۶۸ درصد مرد و ۳۲ درصد زن بوده اند. از مراجعانی که نتیجه غربالگری اولیه آن هامثبت شده است. ۳۱ درصد جهت غربالگری تکمیلی به روانشناس مراجعه کرده اند. نتیجه غربالگری تکمیلی در افرادمراجعه کننده به روانشناس ۴ درصد خطر بالا که از این تعداد ‎۳۹ درصد زن و ۶۱ درصد مرد بوده اند. ۷۷ درصد خطرمتوسط که از این تعداد ۴۳ درصد زن و ۵۷ درصد مرد بوده اند. ‎۱۹ درصد خطر پایین که از این تعداد ۶۱ درصد زن و۳۹ درصد مرد بوده اند.نتیجه گیری: توانمندسازی کارکنان مراقب سلامت در زمینه ترغیب مراجعین به روانشناس و نیز فرهنگ سازی در بینمردم جهت مراجعه بیشتر به روانشناس و گرفتن مداخلات روانشناختی موثر از موضوعاتی است که باید بیش از پیش بهآن توجه کرد. از طرفی با توجه به بالا بودن شاخص مراجعه زنان نسبت به مردان جهت انجام غربالگری ها نیاز است تاتدابیری اندیشیده شود تا مردان نیز جهت گرفتن خدمات بهداشتی به مراکز خدمات جامع سلامت بیشتر مراجعه نمایند.

کلیدواژه ها

سامانه سینا، مصرف دخانیات، خطر مصرف، غربالگری اولیه، غربالگری تکمیلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.