دخانیات و عوامل اجتماعی وفرهنگی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی دخانیات و سلامت
  • کد COI اختصاصی: THMED03_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 409
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا خاکی نهاد

کارشناسی ارشد، حقوق بین الملل، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

علیرضا صحراگرد

دکتری حرفه ای، پزشکی عمومی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

چکیده

هدف: امروزه یکی از عوامل موثر بر مصرف دخانیات عوامل اجتماعی و فرهنگی موجود در جامعه می باشد. هدف از اینپژوهش بررسی فاکتورهای اجتماعی و فرهنگی دخیل در استعمال دخانیات است.روش ها: این پژوهش یک مطالعه مقطعی توصیفی است. جمعیت هدف دانشجویان مشغول به تحصیل در مقاطع مختلفتحصیلی در دانشگاه های دولتی و غیردولتی در رشته های مختلف و زنان و مردان عادی در مناطق ده گانه شیراز است. بادر نظر گرفتن میانگین فراوانی مصرف ۵ درصد طبق مطالعات انجام شده در کشور و سطح اطمینان ۹۵ درصد و حجمنمونه مورد نیاز ۱۸۲۵ نفر محاسبه شد. نمونه گیری به صورت دو مرحله ای بود که مرحله اول شامل انتخاب دانشجویانو مرحله دوم زنان و مردان در مناطق ده گانه شیراز بوده است. ابزار پژوهش شامل یک فرم جمع آوری اطلاعات کهاطلاعات دموگرافیک افراد از قبیل سن، جنس مقطع تحصیلی، وضعیت تاهل. محل زندگی، نوع رشته و همچنیناطلاعات مربوط به سابقه مصرف مواد مختلف می باشد. در این پرسشنامه از سابقه مصرف فرد از ۱۱ ماده مخدر مختلف(سیگار، الکل، حشیش، تریاک، هروئین، کراک، شیشه، اکستازی، کوکائین. ترامادول و کدئین) طی ۳۰ روز گذشته. یکسال گذشته و تا به حال و همچنین سن شروع مصرف پرسش به عمل خواهد آمد. نحوه تکمیل پرسشنامه به صورتانجام مصاحبه و تکمیل توسط پرسشگر بود.نتایج: داشتن معدل پایین در دانشجویانی که سوءمصرف داروهای مسکن داشته اند و در افرادی که داروهای ضداضطراب یا محرک تجویزی مصرف می کنند. احتمال مصرف سایر مواد و رفتارهای پرخطر رانندگی و عصبیت بیشترگزارش شده است. همچنین نتایج نشان می دهد اعتیاد یک رفتار مستمر است که مشخصه آن تلاش و اشتغال فکریبرای کسب لذت همراه با ارضای موقت. از دست دادن کنترل و تحمل پیامدهای منفی ناشی از آن است. برخلافرفتارهای وسواسی که اصولا به منظور کاهش اضطراب صورت می پذیرند. از جمله مشکلات بروز عصبانیت، هیجاناتمنفی در اجتماع، ناهنجاری های اجتماعی و نداشتن انعطاف در برابر مشکلات و ناتوانی در حل مشکلات اجتماعی وزندگی می باشد. نتیجه گیری : با توجه به نتایج ضروریست مسئولان نیروی انتظامی بخش مواد مخدر تدابیر بیشتری جهت عدم ورودمواد مخدر به کشور بیاندیشند. همچنین لازم است جامعه شناسان و اساتید دانشگاه ها در روابط اجتماعی و فرهنگی واطلاع رسانی به مردم تعامل بیشتری برقرار نمایند.

کلیدواژه ها

دخانیات، اعتیاد، عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، شیراز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.