بازشناسی جاده دزپارت در چهارمحال و بختیاری با استفاده از شواهد باستان شناسی و متون تاریخی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش ملی بختیاری شناسی (جامعه، فرهنگ و طبیعت)
  • کد COI اختصاصی: CBSSCN01_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن بهرامی نیا

دکترای باستان شناسی، دانشگاه تهران، ایران

علیرضا خسروزاده

دکترا، دانشیار گروه باستان شناسی، دانشگاه شهرکرد، ایران

حسن آتش آب پرور

دانشجوی دکترای تاریخ ایران باستان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد، ایران

چکیده

ارتباطات فرامنطقه ای از دیرباز نقشی تعیین کننده در اقتصاد معیشتی ساکنان مناطق کوهستانی داشته است. چهارمحال و بختیاری در بستر تاریخی آن به عنوان گذرگاهی میان سرزمین های پست جنوب غرب و فلات مرکزی ایران مورد توجه بوده است. یکی از پدیدارهای ملموس در مطالعه انسان و جغرافیای سرزمینی آن مسیرهای گذری است که از دوران تاریخی تا به امروز منطقه بختیاری را از یکسو به دشت های پست و از سوی دیگر به سرزمین های مرکزی ایران متصل کرده است. نوشتار حاضر با اتکا بر شواهد باستان شناسی در پی بازشناسی بخشی از مسیری کاروان رو به نام جاده دزپارت است که شوشتر را به اصفهان متصل کرده است. شواهد باستان شناسی نشان می دهد جاده پیش گفته کمینه از دوران ساسانی تا پیش از صنعتی شدن جوامع مورد استفاده بوده و آن گونه که متون تاریخی اشاره دارند بخشی از جاده کاروان رو و تجاری بوده است. این راه در دوره زمامداری اتابکان لر (جاده اتابکی) از شوشتر (تستر) شروع شده، پس از گذر از تنگه درکش ورکش، دشت شهرکرد و گردنه رخ در نهایت وارد دشت اصفهان (صفاهان) می شده. ساختار زمین شناسی و توپوگرافی حاکم بر منطقه بختیاری ترکیبی از رشته کوه های مرتفع و دره های عمیق ایجاد کرده، و در نتیجه تنها مسیرهای مشخصی را برای عبور و مرور کاروان ها ممکن ساخته است. متون تاریخی و شواهد باستان شناسی همچون کاروانسراهای فرخشهر و شلیل، بناهای سنگی خشکه چین خان اوی، بقایای پل ها و بخشی از جاده سنگ فرش و شمار زیادی محوطه های با پراکندگی سطحی سفال اهمیت دو مسیر ارتباطی پیشنهاد شده را نشان می دهد.

کلیدواژه ها

منطقه بختیاری، جاده دزپارت، شواهد باستان شناسی، متون تاریخی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.