بررسی تنوع فیتوشیمیایی جمعیتهای گیاه دارویی Viscum album L. رشدیافته روی میزبان های مختلف در استان های البرز، گیلان، مازندران و گلستان
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 236
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOPH-10-2_005
تاریخ نمایه سازی: 27 شهریور 1401
چکیده مقاله:
داروش اروپایی (Viscum album L.) گیاهی نیم انگلی است که اغلب روی درختان و درختچههای جنگلی رشد میکند و به واسطه مواد موثره ارزشمند آن در درمان بیماریهای مختلف از قبیل سرطان کاربرد دارد. نظر به اینکه کمیت و کیفیت مواد موثره در این گیاه علاوه بر عوامل ژنتیکی و محیطی تحت تاثیر درخت میزبان نیز قرار دارد، این مطالعه با هدف بررسی تنوع فیتوشیمیایی ۲۰ جمعیت دارواش روی میزبانهای متفاوت از طریق جمع آوری نمونه از مناطق مختلف استانهای گیلان، مازندران، گلستان و البرز در فصل تابستان سال ۱۳۹۶ در قالب طرحهای کاملا تصادفی انجام شد. استخراج عصارهها به روش رفلاکس با اتانول ۷۰ درصد انجام شد و محتوای سیرینجیک اسید به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالاHPLC ، فلاونوئید کل، و ترکیبات فنلی، پروتئین و فعالیت آنتی اکسیدانی (DPPH) به روش طیف سنجی نوری در برگ جمعیتهای مختلف دارواش اروپایی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد میزان ترکیبات شیمیایی جمعیتهای جمعآوری شده دارواش، تحت تاثیر شرایط محیطی از قبیل دما، رطوبت و ارتفاع از سطح دریا و نوع درخت میزبان بود. این جمعیتها در ۳ گروه مجزا طبقه بندی شدند. نمونه های جمع آوری شده از استانهای گیلان و البرز تنوع فیتوشیمیایی زیادی نداشتند. جمعیتهای استان گیلان دارای بیشترین میانگین فلاونوئید کل، پروتئین و فعالیت آنتی اکسیدانی بودند. دارواشهای جمعآوری شده از استانها مازندران و گلستان تنوع فیتوشیمیایی بیشتری داشتند و به نظر می رسد علاوه بر شرایط محیطی، نوع درخت میزبان نیز در ایجاد تنوع فیتوشیمیایی دارواش اروپایی در این استانها موثر بوده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حسین حسینی
دانشجوی دکتری، گروه علوم باغی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
علی مهرآفرین
استادیار، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
حسنعلی نقدی بادی
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
کامبیز لاریجانی
دانشیار، گروه شیمی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
حسین زینلی
استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :