بررسی مقاومت ارقام مختلف آفتابگردان به خسارت پرندگان در کرج و خوی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 76، شماره: 86
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-76-86_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالقاسم خالقی زاده

بخش تحقیقات جانورشناسی کشاورزی، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور

اسماعیل علیزاده

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی

چکیده

محصول آفتابگردان در بسیاری از مناطق دنیا از جمله ایران، از مطلوب ترین مواد غذایی برای برخی از پرندگان محسوب می شود. به همین دلیل خسارت سنگینی از طریق پرندگان به مزارع این محصول وارد می شود. این تحقیق در تابستان سال های ۱۳۸۲ و ۱۳۸۳ در مزارع موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر و همچنین ایستگاه تحقیقات کشاورزی خوی انجام شد. میزان خسارت (درصد طبق های خسارت دیده در مزرعه و میانگین خسارت در طبق ها براساس محاسبه نسبت سطح خسارت دیده هر طبق به کل سطح طبق با استفاده از روش طلق مشبک)، به صورت تصادفی روی ۱۳۰۹ طبق آفتابگردان اندازه گیری گردید. میانگین میزان خسارت در مزارع مذکور به ترتیب ۳/۴۵ و ۲۱ درصد بود. در کرج، ارقام زرقان حساس ترین (با ۷۵/۸۲ درصد خسارت) و CMS۱۹ مقاومترین (با ۱/۲ درصد خسارت) ارقام ولی در خوی رقم سر با ۱/۶۵ درصد و رقم اروفلور با ۲/۰ درصد خسارت به ترتیب حساس ترین و مقاومترین ارقام بودند. در مزارع کرج میزان خسارت در بین ارقام زودرس بیشتر بود (۶۶/۷۵-۲۵/۲۰ درصد). نتایج آزمون همبستگی اندازه گیری های ارتفاع طبق از سطح زمین، قطر طبق، درصد عقیمی مرکزی و زاویه طبق از سطح افق با درصد خسارت پرندگان بیانگر آن بود که در ارقام مختلف همه این ویژگی ها همبستگی معنی داری با میزان خسارت پرندگان داشتند (P< ۰.۰۵). نتایج به دست آمده بیانگر این بود که طبق های به شکل تخت و دارای زاویه کمتر، طبق های با قطر بیشتر و عقیمی مرکزی کمتر و ساقه های کاملا قائم دارای کمترین میزان خسارت بودند

کلیدواژه ها

پرندگان, خسارت, آفتابگردان, ایران, ارقام, مقاوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.