بررسی مقدماتی زیست شناسی و تغییرات فصلی جمعیت زنبور برگخوار شلغم (Hym.: Tenthredinidae) Athalia rosae ، روی کلزا در استان کردستان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 79، شماره: 93
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-79-93_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صلاح الدین کمانگر

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سنندج

ابراهیم ابراهیمی

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، تهران

علی اکبر کیهانیان

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، تهران

چکیده

افزایش جمعیت و طغیان زنبور برگخوار شلغم Athalia rosae (Hym.: Tenthredinidae)در سال ۱۳۸۰، موجب خسارت شدید در تعدادی از مزارع کلزای شهرستان مریوان گردید. در این تحقیق، ویژگی های زیستی و تغییرات جمعیت این آفت، در طی سال های ۱۳۸۳ و ۱۳۸۴ در منطقه مریوان مورد بررسی قرار گرفت. این آفت دارای ۳ نسل در سال می باشد که خسارت عمده به کلزا، توسط لاروهای نسل سوم وارد می شود و حشرات کامل آن در اواخر شهریور ظاهر می شوند. لاروهای نسل اول و دوم آفت عمدتا روی سایر گیاهان خانواده چلیپائیان از جمله علف های هرز و سبزیجات کشت شده در منطقه فعالیت دارند. حشرات کامل نسل اول این زنبور، از اواسط فروردین ظاهر می شوند و بلافاصله جفتگیری و تخمریزی می کنند. حشره ی ماده با استفاده از تخمریز خود پارانشیم برگ را پاره نموده و یک عدد تخم در زیر پارانشیم سطح زیرین برگ و اغلب در قسمت حاشیه ی برگ می گذارد. حداکثر تعداد تخم گذاشته شده در شرایط آزمایشگاهی، ۵۷ عدد و به طور متوسط ۱۴±۲/۲۸ عدد بود. میانگین طول دوره جنینی ۵۹/۰±۱/۵ روز، دوره لاروی ۵۷/۱±۶۵/۱۷ روز، دوره شفیرگی در ماده ها ۲۹/۱±۸/۹ و در نرها ۹۵/۱±۱۲ روز به طول انجامید و دوره زندگی آفت حدود ۳۲ تا ۳۸ روز طول کشید. میانگین طول عمر حشرات ماده ۲۴/۲±۴/۹ روز و در مورد نرها ۴۲/۱±۷/۵ روز بود. نسبت جنسی نر به ماده در طبیعت در سال ۸۳ در حدود ۶۸/۲ :۱ و در سال ۸۴ حدود ۰۳/۳ :۱ تعیین گردید. زمستانگذرانی آفت به صورت لارو سن آخر در داخل لانه گلی و در عمق چند سانتی متری خاک سپری می شود.

کلیدواژه ها

Athalia rosae, تغییرات جمعیت, زیست شناسی, کلزا, کردستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.