اثرات زیر کشندگی اسانس های زیره سبز و میخک روی کنه تارتن دولکه ایTetranychus urticae

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 82، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-82-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیمین بینقی

گروه حشره شناسی و بیماری های گیاهی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت

کتایون خردمند

گروه حشره شناسی و بیماری های گیاهی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت

شهریار عسگری

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، ورامین

عزیز شیخی گرجان

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، تهران

چکیده

کنه تارتن دولکه ای یکی از مهم ترین آفات محصولات کشاورزی به شمار می رود. با توجه به اثرات نامطلوب استفاده از ترکیبات شیمیایی، این تحقیق به منظور معرفی ترکیبات جایگزین و کم خطر انجام شد. در پژوهش حاضر، اثرات کشندگی و زیرکشندگی اسانس های گیاهی زیره سبز (Cuminum cyminum) و میخک (Eugenia caryophyllata) بر پارامترهای زیستی کنه تارتن دولکه ای در شرایط آزمایشگاهی، در دمای ۱ ±۲۵ درجه سلسیوس، رطوبت نسبی ۵ ±۶۵% و دوره نوری ۸:۱۶ (روشنایی: تاریکی) ساعت مورد بررسی قرار گرفت. سمیت تنفسی اسانس زیره سبز ( ۳.۷۴ppm=LC۵۰) بیشتر از اسانس میخک ( ۶.۱۳ppm =LC۵۰) برآورد شد. طول دوره نابالغ در تیمار با اسانس میخک به طور معنی داری کوتاه تر از شاهد بود. متوسط باروری کل (تخم به ازاء هر ماده) از ۳۱/۰۸ در تیمار با اسانس میخک تا ۶۴/۴۴ در شاهد بود. نرخ خالص تولیدمثل (R۰) برابر ۱۲/۹۹ و ۱۱/۵۴ به ترتیب در تیمار با اسانس زیره سبز و میخک بود، که بطور معنی داری کمتر از شاهد بود. نرخ ذاتی افزایش جمعیت در شاهد و تیمار زیره سبز و میخک به ترتیب معادل ۰/۲۱ و ۰/۱۵ (نتاج به ازای هر ماده در روز) بود. نتایج نشان داد که اسانس های گیاهی مذکور ممکن است بتواند به عنوان جایگزین آفت کش های شیمیایی برای کنترل این آفت بکار روند.

کلیدواژه ها

کنه تارتن دولکه ای, اسانس گیاهی, سمیت, اثر زیرکشندگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.