تعیین ویژگی های جدایه های Pseudomonas syringae pv. syringae، عامل بیماری بلایت باکتریایی گندم در استان کرمان و ارزیابی واکنش ژنوتیپ‎های ایرانی گندم نسبت به آن

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 83، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-83-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 140
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس فلاحی چرخابی

گروه بیماری‎شناسی گیاهی، دانشگاه تربیت مدرس

مسعود شمس‎بخش

گروه بیماری‎شناسی گیاهی، دانشگاه تربیت مدرس

حشمت اله رحیمیان

گروه گیاهپزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

پژمان خدایگان

گروه گیاهپزشکی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان

محمد حسن رستگار

گروه بیماری‎شناسی گیاهی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

گندم نان مهم ترین گیاه زراعی دنیاست و عملکرد آن تحت تاثیر بیماری‎های متعددی از جمله بلایت برگی باکتریایی (Bacterial leaf blight, BLB) ناشی از Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss) قرار می گیرد. مناسب‎ترین روش مدیریت این بیماری استفاده از ارقام مقاوم است. به منظور شناسایی ژنوتیپ‎های گندم مقاوم به این بیماری، از بوته های گندم و جو دارای علائم مشخص بیماری بلایت در استان کرمان نمونه برداری و سویه های باکتری جداسازی شد. ویژگی‎های فنوتیپی و بیماری زایی جدایه ها تعیین و سپس با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ژن syrB عامل تولید سیرینگومایسین و تعیین توالی ناحیه ۱۶S rDNA، ITS و ژن های gyrB، rpoD  و hrpL ویژگی های ژنوتیپی جدایه ها بررسی شد. بر این اساس دو جدایه Pss انتخاب و واکنش ۹۹ ژنوتیپ‎ بومی بهاره و پاییزه گندم نان و دوروم (Triticum durum) نسبت به این جدایه‎ها بررسی ‎شدند. واکنش برگ های مایه‎زنی‎شده با سوسپانسیون باکتری هفت تا ۱۰ روز پس از مایه‎زنی یادداشت‎برداری ‎شد. آزمایش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی و در سه تکرار آزمایش و هر تکرار شامل پنج بوته انجام ‎شد. نتایج این پژوهش نشان‎داد که از میان ژنوتیپ‎های بررسی‎شده، رقم امید به بیمارگر  Pss مقاوم است. از این ژنوتیپ گندم می توان برای اصلاح ارقام مقاوم گندم به بیماری بلایت برگی باکتریایی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

Iran, leaf blight, resistance

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.