دورگ گیری برخی ارقام بومی با ارقام تجاری سیب و ارزیابی مقاومت هیبریدهای به دست آمده نسبت به بیماری سفیدک پودری (Podosphaera leucotricha)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 83، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-83-2_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد حیدریان

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

محسن پیرمرادیان

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات باغبانی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

چکیده

دورگ گیری سه رقم بومی گلاب (اصفهان، سلطانی و کهنز) با سه رقم تجاری (مکاینتاش، گالا و رداسپور) انجام و حساسیت ژنوتیپهای حاصل نسبت به بیماری سفیدک پودری ارزیابی گردید. در زمان تورم جوانهها، درختان مادری توسط پارچههای توری جدا گردیدند. در زمان شکوفا شدن گلها و طی چند مرحله متوالی گرده افشانی دستی با گرده والدهای پدری صورتگرفت. در زمان رسیدگی، بذرها از میوهها خارج و در گلخانه کاشته شدند. در مرحله دو تا چهار برگی، سوسپانسیون اسپور تهیه و تا سه نوبت به فاصله دو روز روی کلیه نتاجها محلولپاشی گردیدند. دو هفته بعد از آخرین محلولپاشی، ارزیابی براساس میزان مساحت آلودگی سطح برگ با استفاده از شاخصهای ۷-۰ انجام شد. در طی سالهای ۹۰-۱۳۸۷ از ۱۹۱، ۲۲۸۱، ۹۱۷۸ و ۱۰۹۴۹ بذر سبزشده، بهترتیب ۶۹، ۲۶۵، ۴۳۸ و ۱۸۰ نتاج مقاوم بهدست آمد. در بین نتاج مقاوم ترکیب تلاقیهای رداسپور♀ × گلاب کهنز♂، رداسپور♀ × گلاب سلطانی♂، گالا♀ × گلاب اصفهان♂ و گالا♀ × گلاب سلطانی♂ طی ۴ سال اجرای پروژه بهترتیب با ۱۷۷، ۱۷۲، ۱۶۴ و ۱۵۷ نتاج بیشترین تعداد را در طبقه مقاومها داشتند. با توجه به برخی صفات باغبانی ۵۶ ژنوتیپ در ارزیابی اولیه در طبقه مقاومها انتخاب شدند و مقاومت آنها به بیماری سفیدک پودری طی سه سال در شرایط طبیعی ارزیابی گردید و گروهبندی آنها براساس نمودار درختی پس از تجزیهکلاستر با استفاده از نرمافزار آماری SPSS انجامشد.

کلیدواژه ها

Apple powdery mildew, Breeding, resistance, Cross, Donor

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.