ارزیابی روش های زمین آمار و شبکه عصبی مصنوعی در تعیین پراکنش مکانی کنه تارتن دولکه ای (Acari: Tetranychidae) Tetranychus urticae در مزرعه خیار شهرستان رامهرمز

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 85، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-85-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا شعبانی نژاد

دانش آموخته کارشناسی ارشد حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهرود، شاهرود

بهرام تفقدی نیا

استادیار گروه گیاه پزشکی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، تهران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تراکم کنه تارتن دولکه ای با روش های زمین آمار و شبکه ی عصبی مصنوعی در مرزعه خیار استان خوزستان شهرستان رامهرمز انجام شد. بدین منظور مختصات طول و عرض ۱۰۰ نقطه با فاصله ۱۰متر، در سطح مزرعه مشخص و به عنوان ورودی های هر دو روش تعریف شد. خروجی هر روش نیز تعداد این آفت در آن نقاط بود. در بخش زمین آمار از روش کریجینگ معمولی و در بخش شبکه عصبی مصنوعی، ساختار پرسپترون سه لایه با الگوریتم پس انتشار خطا، مورد ارزیابی قرار گرفت. مقایسه نتایج زمین آمار و شبکه عصبی مصنوعی بیانگر توانایی بالای شبکه عصبی در مقایسه با روش زمین آمار بود، به طوری که به ترتیب شبکه عصبی مصنوعی و زمین آمار با ضریب تبیین ۰.۸۹۱ ، ۰.۶۰۱ و مجموع مربعات باقیمانده ۰.۱۴، ۰.۰۷۱ نسبت به زمین­آمار خطای کمتری داشت. در مجموع می­توان چنین نتیجه گرفت که روش شبکه عصبی مصنوعی با تلفیق دو عامل طول و عرض جغرافیایی، قادر به پیش­بینی تراکم آفت با دقت مناسب بود.

کلیدواژه ها

تغییر نما, شبکه عصبی مصنوعی, کنه تارتن دولکه ای, کریجینگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.