پیش بینی مدل پراکنش دو گونه از مگس های گل Paragus tibialis وParagus quadrifasciatus (Diptera: Syrphidae) در اقلیم های مختلف ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 85، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-85-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده جباری

دانشجوی دکتری گروه حشره شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

علی مراد سرافرازی

دانشیار موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، بخش تحقیقات رده بندی حشرات، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

علی اکبر شمسی پور

دانشیار دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

سهراب ایمانی

استادیار گروه حشره شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

جنس Paragus با بیش از ۵۰ گونه شناخته شده در ایران در بین جنس های دوبالان متعلق به خانواده سیرفیده، پتانسل بالایی برای کنترل آفات و حفاظت از گرده افشان ها دارد. این مطالعه به­منظور دستیابی به الگوی پراکنش و ترجیح زیستگاهی دو گونه Paragus quadrifasciatus Meigen, ۱۸۲۲وParagus tibialis Fallen, ۱۸۱۷ در اقلیم های متفاوت ایران انجام شد. مدل پراکنش با استفاده از رکوردهای حضور گونه همراه با هفت متغیر بیواقلیمی و ارتفاع تهیه و درستی مدل با استفاده از شاخص سطح زیر نمودار (Area Under Curve) سنجیده شد. بررسی میزان تاثیر فاکتورهای بیواقلیمی با استفاده از تست جک نایف نشان داد میانگین دمای گرم ترین سه ماه و میزان بارندگی در گرم ترین سه ماه بیشترین تاثیر را به ترتیب در ساخت مدل پراکنش گونه P. quadrifasciatus و P. tibialis دارد. اقلیم های نیمه خشک با زمستان های سرد وتابستان های گرم در عرض های شمالی برای حضور هر دو گونه مناسب و مناطق مرکزی و جنوبی ایران با دمای بسیار بالا مناطق نامناسب برای حضور هر دو گونه شناخته شدند. مقدار میانگین شاخص سطح زیر منحنی، برای دو گونه P. quadrifasciatus و  P. tibialisبه ترتیب ۰.۸۶ و ۰.۹ تعیین شد که دقت بالا و درستی مدل های به دست آمده برای پیش بینی پراکنش هر دو گونه را در این مطالعه نشان می دهد.

کلیدواژه ها

پراکنش, مدل سازی, Maxent, Paragus, Syrphidae

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.