آیا تعیین سطح زیان اقتصادی با استفاده از روش دلفی امکان پذیر است؟ مطالعه موردی زنجرک خرما Ommatissus lybicus

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 88، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-88-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 189
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا ارباب تفتی

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

حسین نوری

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

محمد تقی فصیحی

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران

حسین پژمان

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

محمدجواد عصاری

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و آموزش و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران.

علی حسینی قرالری

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

زنجرک خرما در سال های اخیر به صورت آفت کلیدی خرما در مناطق خرماخیز مطرح شده است. در حال حاضر مبارزه شیمیایی با استفاده از حشره کش ها و بدون توجه به جمعیت آفت و مسائل اقتصادی آن صورت می گیرد. هدف از انجام این پژوهش تعیین سطح زیان اقتصادی زنجرک خرما با روشی متفاوت از روش مرسوم است که سهل­تر و در عین حال با همان دقت باشد. برای این منظور از روش دلفی (Delphi method) یا سیستم خبرگی استفاده شد. این پژوهش در سه استان کرمان (بم)، فارس (فراشبند) و بوشهر (تنگه زرد) انجام شد. تعداد ۲۵ پرسشنامه در هر استان بین کارشناسان و کشاورزان توزیع شد. پرسشنامه­ها پس از تکمیل جمع­آوری شد. با توجه به نتایج حاصل از پرسشنامه اول، پرسشنامه دوم تدوین و مجددا مراحل تکرار شد. نتایج نشان می­دهد که به کمک روش دلفی نتایج باارزشی مانند توصیف متغیرهای فردی )سن نخلکاران، سواد، میزان تجربه، سطح باغ و مدیریت آفات باغ از نگاه باغداران( حاصل می­شود که در برنامه­ریزی برای مدیریت آفت می­تواند موثر باشد. اما در مورد داده­های کمی مانند تعیین زمان مبارزه شیمیایی با به پرسش گذاشتن تعداد آفت، میزان خسارت و درصد خسارت نمی­تواند نتایج دقیقی به­دست آورد چرا که این داده­ها در دسترس هستند و نباید روش دلفی به عنوان بهانه­ای برای عدم جمع­آوری چنین داده­هایی استفاده شود، در چنین مواردی تکنیک دلفی می­تواند به عنوان یک شیوه تکمیلی باشد.

کلیدواژه ها

روش دلفی, زنجرک خرما, سطح زیان اقتصادی, Ommatissus lybicus

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.