بازگشت به وطن یا ماندن جوانان افغانستانی در ایران‬‬‬

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات جمعیتی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NJIPS-2-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول صادقی

استادیار جمعیتشناسی دانشگاه تهران و محقق موسسه مطالعات جمعیتی کشور

محمدجلال عباسی شوازی

استاد جمعیتشناسی دانشگاه تهران و رئیس موسسه مطالعات جمعیتی کشور

چکیده

مهاجرت بازگشتی موضوعی مهم اما کمتر مطالعه شده در مطالعات مهاجرتی است. مقاله پیشرو بهدنبال بررسی بازگشت به افغانستان یا ماندن در ایران و عوامل تعیین­کننده آن در میان جوانان افغانستانی است. دادههای تحقیق با اجرای پیمایش نمونه­ای و به شیوه مصاحبه رو دررو با ۶۲۰ جوان افغانستانی ۲۹-۱۵ ساله ساکن در شهرهای تهران و مشهد گردآوری شد.  نتایج بیانگر تمایل و قصد پایین جوانان افغانستانی (بویژه نسل دوم مهاجران) به بازگشت به کشورشان و ماندگاری اکثر آنها در جامعه ایران به­ویژه در برهه زمانی کوتاهمدت و میانمدت است. نتایج تحلیل چندمتغیره نشان داد عوامل مختلفی نظیر جنسیت، تحصیلات، وضعیت نسلی، پایگاه اقتصادی- اجتماعی خانوار، طول مدت اقامت خانواده در ایران، الگوهای سازگاری، رضایت اجتماعی، تجربه تبعیض، و بستر محله­ای و شهری بر گزینهها و استراتژی­های مختلف مهاجرتی جوانان افغانستانی تاثیرگذارند. بطور کلی از مقاله میتوان نتیجه گرفت که مهاجرت بازگشتی نه تنها تحتتاثیر عوامل فردی و جمعیتشناختی است، بلکه به شدت تحتتاثیر عوامل و بسترهای زمینهای و ساختاری است. 

کلیدواژه ها

مهاجرت بازگشتی, استراتژی مهاجرتی, ماندن در ایران, ادغام اجتماعی, مهاجران افغانستانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.