بررسی و ترسیم الگوی جستجوی اطلاعات سلامت بر مبنای تغییرات ژنتیک ساعت بدن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش سلامت، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_HRJB-6-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکرم مهراندشت

Department of Knowledge and Information Science, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

نجلا حریری

Department of Knowledge and Information Science, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

داریوش مطلبی

Department of Knowledge and Information Science, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

چکیده

مقدمه: موجودات زنده از جمله انسان دارای یک ساعت بیولوژیکی درونی هستند که به آن­ها در سازگاری با ریتم منظم شبانه روز کمک می­ کند. هدف این مطالعه بررسی وجودتغییرات ژنتیک ساعت بیولوژیکی در جستجوی اطلاعات افراد مختلف و ترسیم الگوی جستجوی اطلاعات سلامت بود. مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع بنیادی کاربردی است که به روش نیمه تجربی اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش متشکل از ۶۹ دانشجو بود که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده­ها در دو مرحله تکمیل پرسشنامه سلامت عمومی، تیپ خواب صبحگاهی، شامگاهی و مشاهده رفتار تکمیل وظایف جستجو و تحلیل لاگ با استفاده از تصاویر ضبط شده از کاربران در نرم افزار Camtasia studio گردآوری شد. سپس با استفاده از تحلیل لاگ فایل ها و آزمون مجذور کای و تحلیل واریانس آنوا آنالیز انجام گردید. نتایج: تحلیل رفتار جستجو و بازیابی آزمودنی ها نشان داد این افراد در مجموع ۱۵۷۴ راهبرد و فنون را در مراحل جستجو انجام داده اند. نتایج نشان داد که بیشترین فراوانی مربوط به گروه خواب بینابینی (۶۵ درصد) می ­باشد. همچنین ۱۱.۵ درصد از کاربران با خواب شامگاهی و ۲۳ درصد هم به صورت خواب صبحگاهی بودند. افراد دارای خواب شامگاهی نسبت به بقیه جستجوی اطلاعات بهتر در زمان پایین­ تری داشتند (P=۰.۰۱۷). نتیجه گیری: هیچ یک از تیپ های خواب نمی تواند بر آزمون ها تاثیرگذار باشد و باعث به وجود آمدن سیکل ها شود. بر اساس تغییرات ژنتیکی که رخ می دهد انسان ها دارای ویژگی های مختلفی هستند که این ویژگی ها تغییر می کند و تفاوت های فردی و عملکردی را به وجود می آورد و بنابراین دامنه تفاوت های فردی بسیار گسترده است.

کلیدواژه ها

Health Information, Search, Sleep, Search Behavior, Circadian Rhythm, Genetics, Body Clock, Circadian Clock., اطلاعات سلامت, جستجو, خواب, رفتار جستجو, ریتم شبانه روزی, ژنتیک, ساعت بدن, ساعت شبانه روزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.