تبیین وظایف کارشناس ارشد بهداشت خانواده؛ یک مطالعه نیازسنجی با استفاده ازتکنیک دلفی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMED-9-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حبیب اله رضایی

Center of Management and Development of Medical Education, Isfahan University of Medical Science, Isfahan- Iran

علیرضا یوسفی

Center of Management and Development of Medical Education, Isfahan University of Medical Science, Isfahan- Iran

نیکو یمانی

Center of Management and Development of Medical Education, Isfahan University of Medical Science, Isfahan- Iran

غلامرضا شریفی راد

Department of Health Promotion, Isfahan University of Medical Science, Isfahan- Iran

چکیده

 سابقه و اهداف: تعریف وظایف حرفه‎ای به عنوان پایه‎ای جهت برنامه‎ریزی درسی یک رشته یا مقطع جدید محسوب می‎شود. هدف از این مطالعه تعیین وظایف حرفه‎ای کارشناس ارشد بهداشت خانواده با استفاده از نظرات ذی‎نفعان بود. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی که با استفاده از تکنیک دلفی انجام شد پنج دانشگاه تیپ یک و چهار دانشگاه تیپ دو و سه به صورت تصادفی انتخاب شدند. نمونه مورد مطالعه اساتید گروه خدمات بهداشتی یا بهداشت عمومی، معاونین بهداشتی و مدیران شبکه های بهداشت و درمان، کارکنان واحد بهداشت خانواده مراکز بهداشت استان و همچنین دانشجویان کارشناسی بهداشت عمومی بودند. ابزار مطالعه پرسش نامه ای حاوی یک سوال باز پاسخ و تعدادی سوالات دموگرافیک بود. تحلیل داده‎ها با استفاده از تحلیل محتوا انجام شدکه در این تحلیل وظایف مشخص گردید. سپس وظایف اولویت بندی و در جلسه فوکوس گروپ تشکیل شده نهایی گردید. یافته ها: در مرحله اول ۱۹۰ وظیفه استخراج گردید که بعد از اولویت‎بندی در مرحله دوم دلفی، در نهایت ۱۰۲ وظیفه به عنوان وظایف نهایی استخراج شدندکه ۱۶ مورد از وظایف در حیطه ارائه خدمت به افراد خانواده، ۳۵ مورد در حیطه برنامه‎ریزی، ۵ مورد در حیطه نظارت، ۵ مورد در حیطه پژوهش، ۱۳ مورد در حیطه مدیریت و ۲۸ مورد در حیطه آموزش بود. نتیجه‎گیری: جهت برنامه‎ریزی برای تربیت نیروی تخصصی مورد نیاز جامعه در حیطه بهداشت خانواده نیاز به تعریف وظایف حرفه‎ای کارشناس ارشد بهداشت خانواده است. از یافته‎های این پژوهش می‎توان در برنامه‎ریزی درسی برای این رشته استفاده نمود. 

کلیدواژه ها

family health, need assessment, Delphi technique, curriculum planning, بهداشت خانواده, نیازسنجی, تکنیک دلفی, برنامه ریزی درسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.