شناسایی میکروسکوپی و ارزیابی هیستوپاتولوژیک آلودگی به هموسپوریدین ها در مرغ ها و بوقلمون های بومی شهرستان خرم آباد، لرستان

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 140

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MVTCONF01_125

تاریخ نمایه سازی: 21 شهریور 1401

چکیده مقاله:

هموسپوریدین ها شامل پلاسمودیوم، هموپوتئوس و لوکوستیوزون از مهمترین انگل های خونی پرندگان هستند. کاهش سرعت رشد،کاهش وزن، کاهش تولیدات، کم خونی، بزرگ شدن کبد، لاغری مفرط و بی اشتهایی از علائم ابتلا به این انگل هاست. این مطالعه درشهرستان خرم آباد با هدف تعیین شیوع هموسپوریدین ها در ماکیان بومی و همچنین بررسی تغییرات هستیوپاتولوژیک ناشی ازآلودگی به انگل صورت گرفت. بدین منظور ۸۳ قطعه از ماکیان بومی (شامل ۵۲ قطعه مرغ و خروس و ۳۱ قطعه بوقلمون) پلاکگذاری و خونگیری شدند. از هر پرنده ۲ گسترش خونی نازک تهیه شد که پس از فیکس با متانول با گیمسا رنگ آمیزی شدند.اسلایدهای رنگ آمیزی شده به منظور ردیابی گامتوسیت های انگل، با میکروسکوپ نوری (بزرگنمایی X۱۰۰۰) مورد بررسی قرارگرفتند. جهت بررسی هیستوپاتولوژیک، پرندگان آلوده خریداری شدند و پس از کالبدگشایی از بافت های مختلف آنها نمونه گیریگردید. نمونه های بافتی در محلول فرمالین بافر ۱۰ % ثابت گردید و اسلایدها با هماتوکسیلین- ائوزین رنگ آمیزی شدند. شیوعهموسپوریدین ها در پرندگان مورد مطالعه ۹/۶۳% بود. آلودگی به جنس هموپروتئوس در ۶ پرنده (۷/۲۳%) ردیابی گردید. همچنین در ۲ پرنده (۲/۴%) اجرام اریتروسیتی بینابینی که به تروفوزوئیت (پلاسمودیوم) یا گامتوسیت (پلاسمودیوم یاهموپروتئوس) شباهت داشتند مشاهده گردید. آلودگی به لوکوسیتوزون در هیچ یک از گسترش های خونی مشاهده نشد. در مطالعههیستوپاتولوژیک، اشکال خارج اریتروسیتی هموپروتئوس شناسایی شدند. با توجه به شیوع هموسپوریدین ها در ماکیان بومیشهرستان خرم آباد و همچنین ردیابی ضایعات هیستوپاتولوژیک ناشی از هموپروتئوس، انجام مطالعات مولکولی به منظور تاییدتشخیص نمونه های بافتی و همچنین تشخیص گونه های هموپروتئوس ضرورت دارد.

نویسندگان

مجید دریکوند

دانش آموخته کارشناسی ارشد انگل شناسی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه لرستان، ایران

حمیدرضا شکرانی

گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه لرستان، ایران

امید دزفولیان

گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه لرستان، ایران