تتاثیر سختی و اسیدیته آب بر سمیت حشره کش ها روی سفیدبالک پنبه Bemisia tabaci

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 89، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-89-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه رنجبر

گروه گیاهپزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج ایران

حسین اللهیاری

گروه گیاهپزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

خلیل طالبی جهرمی

گروه گیاهپزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

احمد حیدری

بخش تحقیقات آفت کش ها، موسسه گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

سختی و اسیدیته از ویژگی های مهم آب هستند که می توانند بر کارایی آفت کش ها تاثیر بگذارند. اثر سختی و اسیدیته آب بر کارایی حشره کش ها روی پوره سن دوم سفیدبالک پنبه Bemisia tabaci با استفاده از روش غوطه وری برگ تعیین شد. در آزمایش اول حشره کش های مالاتیون، استامی پرید و اسپیرومسیفن در نمونه های آب چاه های آبیاری در سه سطح سختی ۱۸۶۹، ۶۴۵ و ۲۶۵ میلی گرم بر لیتر، آب استاندارد و دیونیزه برای زیست سنجی استفاده شد. در آزمایش دیگری تاثیر ۴ سطح اسیدیته ۴، ۶، ۷ و ۹ بر سمیت سه حشره کش فوق بررسی شد. با افزایش سختی آب کارایی حشره کش های آزمایشی کاهش یافت. مقادیر LC۵۰ نشان داد سمیت مالاتیون، استامی پرید و اسپیرومسیفن در آب سخت (۱۸۶۹ میلی گرم بر لیتر) به ترتیب ۴۰، ۱۵۷ و ۸۴ برابر کمتر از آب دیونیزه بود. همچنین کارایی مالاتیون، استامی پرید و اسپیرومسیفن در آب با سختی ۶۴۵ میلی گرم بر لیتر نیز به ترتیب ۱۳، ۶۵ و ۳۹ بار نسبت به آب دیونیزه کمتر بود. آفت کش ها در اسیدیته ۹ در مقایسه با سایر سطوح سمیت کمتری داشتند. مالاتیون در آب با اسیدیته ۶ و ۷ به ترتیب ۴۱/۱۱ و ۱۶/۷ برابر کارایی مطلوب تری از اسیدیته ۹ داشت. عملکرد استامی پرید در اسیدیته ۷ و ۶ به ترتیب ۷۲/۱۰ و ۸۹/۵ بار بهتر از اسیدیته ۹ بود. سمیت اسپیرومسیفن در اسیدیته ۷ و ۶، به ترتیب ۵۱/۵ و ۸۲/۳ برابر بیشتر از ۹ بود. به طورکلی کارایی حشره کش ها در سطوح سختی بالای ۲۶۵ میلی گرم بر لیتر و اسیدیته قلیایی کاهش یافت. 

کلیدواژه ها

آب سخت, اسیدیته, کارایی آفت کش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.