بررسی ویژگی های زیستی و تولیدمثلی شته مومی کلمBrevicoryne brassicae ، روی هفت رقم کلزا در شرایط گلخانه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 89، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-89-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرنوش نوری زاده

کارشناس گروه گیاهپزشکی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

زریر سعیدی

دانشیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری

حمید قاجاریه

استادیار گروه گیاهپزشکی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

چکیده

شته مومی کلم Brevicoryne brassicae (Linnaeus) یکی از آفات مهم مزارع کلزا در کشور می­باشد که به اندام های مختلف گیاه نظیر برگ، ساقه، گل و غلاف خسارت می زند. در این پروژه پنج رقم کلزا شامل (اکاپی، لیکورد، طلایه، مودنا و تسیلو) و دو هیبرید Hyola۳۰۸, Hyola۴۰۱)) جهت بررسی ویژگی­های زیستی و تولیدمثلی شته مومی کلم روی آن ها در شرایط گلخانه­ای با دمای ۲±۲۰ درجه سلسیوس، رطوبت نسبی ۵±۵۰ درصد، و دوره نوری ۸ : ۱۶ ساعت (تاریکی: روشنایی) بررسی شد .با محاسبه مقادیر پارامترهای رشدی شته مومی کلم روی ارقام و هیبریدهای مختلف کلزا در شرایط گلخانه مشاهده شد که هیبریدهای Hyola۴۰۱  و Hyola۳۰۸  با داشتن نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm)  بالاتر و طول دوره پورگی کوتاه­تر در مقایسه با سایر ارقام، میزبان­های مناسبی برای افزایش جمعیت آفت بودند. در حالی که ارقام اکاپی، طلایه و تسیلو با داشتن rm کمتر و طول دوره پورگی بیشتر، میزبان­های نامناسبی جهت فعالیت­های زیستی و تولیدمثلی آفت در شرایط گلخانه بودند و برای استفاده در برنامه مدیریت کنترل تلفیقی توصیه می­شوند. 

کلیدواژه ها

تولیدمثل, رشد و نمو, شته مومی کلم, کلزا, نرخ ذاتی ازدیاد جمعیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.