تغییرات فصلی جمعیت مگس میوه زیتون Bactrocera oleae و خسارت آن در باغ های زیتون منطقه طارم سفلی در استان قزوین

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 89، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-89-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 106
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر کیهانیان

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

محمد رضا عباسی مژدهی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان

چکیده

مگس میوه زیتون (Bactrocera oleae) آفت کلیدی زیتون در استان­های گیلان، قزوین و زنجان است. در این پژوهش نوسانات فصلی و بیواکولوژی جمعیت باغ­های زیتون ,و میزان آلودگی یاغات زیتون در منطقه طارم سفلی طی سال­های ۹۵-۱۳۹۳ بررسی شد.  نوسانات جمعیت حشرات کامل با استفاده از تله­های فرومون (کارت­های زرد چسبنده) و روند رشدی آفت و درصد آلودگی میوه­ها، با نمونه برداری از میوه­ها انجام شد. براساس نتایج، حشرات کامل در تمام طول سال شکار شدند ولی تراکم آنها در زمان­های مختلف بسته به شرایط آب و هوایی متفاوت و دارای ۳ تا ۴ نسل هم پوشان در سال بود. مراحل نابالغ آفت از اواخر خرداد و شروع تخم­گذاری حشرات ماده روی میوه­ها در اواخر بهار و اوایل تابستان، هم­زمان با سخت شدن هسته زیتون مشاهده شد. این وضعیت بیانگر شروع اولین نسل مگس زیتون بود. نسل دوم آفت از اواخر مرداد تا اواخر شهریور و نسل سوم در اوایل مهر شروع شد. میانگین درصد آلودگی در کلج و قوشچی، در این سه سال، به ترتیب ۳۴/۲، ۱/۵، ۷/۴، ۲/۶، ۷/۸ و ۳/۲۱ ثبت گردید.

کلیدواژه ها

اکولوژی, بیولوژی, مگس میوه زیتون, نوسانات جمعیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.