تاثیر فرسودگی شغلی، سکوت سازمانی و ابعاد و مولفه های مختلف آن بر نگرش های شغلی معلمان و کارمندان آموزش و پرورش (مطالعه موردی آموزش و پرورش شهرستان هوراند)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 217

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

HPMECONF05_135

تاریخ نمایه سازی: 21 شهریور 1401

چکیده مقاله:

یکی از مفاهیمی که در سال‎های اخیر توجه روان شناسان کار، روان شناسان بهره‎وری و روان شناسان صنعتی و سازمانی را به خود معطوف داشته، نشانه‎ها، علل و آثار فرسودگی شغلی و سکوت سازمانی است. ساختارهای سازمانی جدید رو به تغییر نهاده و سازمان‎ها و منابع انسانی تحت تاثیر تهدیدهای مختلفی قرار گرفته که از آن جمله می توان به پدیده فرسودگی شغلی و سکوت سازمانی اشاره نمود. وقتی نیروی انسانی به عنوان مهم ترین سرمایه سازمانی احساس فرسودگی شغلی نموده و سکوت نماید، مدیریت خطر بزرگی را باید احساس کند. از این رو هدف پژوهش حاضر شناسایی مفهوم فرسودگی شغلی، سکوت سازمانی و دلایل مختلف آن، شناسایی ابعاد و مولفه های آن و تاثیر نگرش های شغلی بر آن می باشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی است که به روش میدانی اقدام به جمع آوری اطلاعات شده است. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان و معلمان و دبیران آموزش و پرورش شهرستان هوراند است که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده تعداد ۱۲۰ نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه است که پایایی آن با آلفای کرونباخ محاسبه شده است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SPSS-۲۲ انجام پذیرفته است. بررسی رابطه فرسودگی شغلی و سکوت سازمانی نشان داد که رابطه سکوت تدافعی و سکوت مطیع با فرسودگی شغلی مستقیم می باشد ولی رابطه سکوت نوع دوستانه با فرسودگی شغلی معکوس می باشد. همچنین سکوت تدافعی و مطیع تاثیر مستقیم و معناداری بر فرسودگی شغلی داشتند؛ به طوری که هر چه سکوت تدافعی و یا سکوت مطیع در سازمان بیشتر رواج یابد، احتمال ایجاد فرسودگی شغلی در کارمندان بیشتر می‎باشد.

نویسندگان

محمود زارعی

کارشناسی ارشد ادبیات، رئیس اداره، آموزش و پرورش استان آذربایجان شرقی، اداره آموزش و پرورش شهرستان هوراند، هوراند، ایران

رسول پرنیان

کارشناسی ارشد روانشناسی، مسئول سلامت روانی و اجتماعی و اعتیاد، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، شبکه بهداشت و درمان شهرستان هوراند، هوراند، ایران

مهدیه میرزائی

کارشناس روانشناسی، آموزش و پرورش استان آذربایجان شرقی، اداره آموزش و پرورش شهرستان هوراند، هوراند، ایران

یوسف پورحسن

کارشناسی تربیت بدنی، دبیر، آموزش و پرورش استان آذربایجان شرقی، اداره آموزش و پرورش شهرستان کلیبر، کلیبر، ایران

سکینه فتح الله پور

کارشناسی ارشد حقوق، دبیر، آموزش و پرورش استان آذربایجان شرقی، اداره آموزش و پرورش شهرستان اهر، اهر، ایران

مهدی میرزائی

دکتری برق-قدرت، مدرس گروه برق، مرکز خداآفرین، واحد کلیبر، دانشگاه آزاد اسلامی، هوراند، ایران