بهینه سازی مسیریابی تکنسین های ارائه دهنده خدمات پس از فروش با تقاضای احتمالی و محدودیت ظرفیت با استفاده از خوشه بندی: ‎}‎مطالعه موردی در شهر اصفهان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه اندیشه آماری، دوره: 24، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ISS-24-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد جعفری امین آبادی

Islamic Azad University Najaf Abad

جاوید جوزدانی

Islamic Azad University Najaf Abad

هادی شیرویه زاد

Islamic Azad University Najaf Abad

خالق بهروز دهکردی

Islamic Azad University Mobarakeh

چکیده

با توجه به افزایش روز افزون سهم خدمات در سراسر دنیا یکی از عوامل تاثیر گذار بر رضایت مشتریان ارائه خدمات به موقع با کمترین میزان تاخیر است و همواره یکی از دغدغه های اصلی مراکز ارائه خدمات حضوری، نحوه تخصیص کار ها، برنامه ریزی و سازماندهی و ترتیب رسیدگی و مسیریابی ارائه خدمات به مشتریان بوده است و عدم برنامه ریزی صحیح در این زمینه موجب افزایش بار ترافیکی در سطح شبکه و افزایش آلودگی زیست محیطی، آلودگی صوتی و اتلاف وقت، اتلاف سوخت و در نهایت نارضایتی مصرف کنندگان و تکنسین ها را به همراه خواهد داشت. از جهتی  تقسیم کار روزانه جهت ارائه سرویس به صورت دلخواه و با در نظر گرفتن نظر افراد انتخاب بهینه ای نخواهد بود در این پژوهش با مطالعه موردی در یک شرکت خدمات پس از فروش در صنعت لوازم خانگی و با استفاده تقاضاهای مشتریان در شهر اصفهان، با بکارگیری ازروش های داده کاوی، نقاط تقاضای جغرافیایی مشتریان با الگوریتم ‎K-means‎  خوشه بندی شده  و سعی شده است با استفاده از خوشه بندی مناطق جغرافیایی،  فضای جستجوی مسئله را کاهش داده شود و با توجه به این که مسئله مسیریابی جز مسائل ‎NP-Hard‎ قرارمی گیرد از الگوریتم شبیه سازی تبرید جهت یافتن مسیر تکنسین ها با تقاضای احتمالی مشتریان با رعایت ظرفیت کار روزانه در هر خوشه استفاده شده و به منظور مقایسه نتایج، مسئله مسیریابی تکنسین ها و با همان محدودیت ها و بدون اعمال خوشه بندی، نیز انجام شده است.  نتایج محاسباتی نشان می دهد که در مسئله مسیریابی تقاضای احتمالی با رعایت محدودیت ظرفیت کار روزانه برای سرویسکاران پس از خوشه بندی با الگوریتم ‎K-means‎، تابع هدف، در مقایسه با حل مسئله بدون اعمال خوشه بندی بهبود قابل توجهی داشته است. مسیریابی تکنسین خدمات، بااستفاده از خوشه بندی ضمن جوابگو بودن در زمان بسیار کمتر دارای آزمون تکرار پذیری بالاتری بوده و موجب ایجاد نظم و افزایش حس مسئولیت و افزایش تسلط بر مناطق ارائه خدمات می گردد و نقش موثری در کاهش زمان رسیدگی به مصرف کننده و جلب رضایت آنها دارد.

کلیدواژه ها

Vehicle Routing‎, Simulated Annealing algorithm‎, ‎k-means Algorithm‎., مسیریابی وسیله نقلیه, الگوریتم شبیه سازی تبرید, الگوریتم ‎K-means‎.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.