کاهش اثر تنش شوری بر گل مغربی با استفاده از نانوسیلیس و تغییر بستر کشت

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین همایش ملی کم آبیاری و استفاده از آب های نامتعارف در کشاورزی مناطق خشک
  • کد COI اختصاصی: IRRIGATION02_043
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیره هوشمند دهنوی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی خلیج فارس، بوشهر

رحیم نیکخواه

استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی خلیج فارس، بوشهر

غلامرضا عبدی

استادیار، گروه زیست فناوری، پژوهشکده دانشگاه خلیج فارس، بوشهر

علی محمد صنعتی

استادیار، گروه محیط زیست، پژوهشکده دانشگاه خلیج فارس، بوشهر

چکیده

شوری یکی از مهم ترین تنش های غیر زنده بوده که موجب کاهش سطح زیر کشت گیاهان زراعی و دارویی می شود. اهمیتسیلیس و نانوذره ها در افزایش مقاومت گیاه به تنش های غیرزنده اثبات شده است. گل مغربی از جمله گیاهان زینتی – داروییاست که به صورت یکساله، دوساله و چندساله کشت می شود و از جمله گیاهان نیمه متحمل به شوری می باشد. به منظوربررسی اثر نانو ذرات سیلیس و بسترهای کشت بر برخی خصوصیات مورفولوژی گل مغربی تحت تنش شوری، آزمایشی با دوسطح نانو ذرات سیلیس (صفر و ۲ میلی مولار) به صورت محلول پاشی، دو سطح شوری (صفر و ۵/۵ دسی زیمنس بر متر)، و سه بستر کاشت خاک (شاهد)، جلبک سبز و کمپوست استفاده شده قارچ به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفیبا سه تکرار درشرایط مزرعه انجام شد. در این پژوهش صفات حجم ریشه، طول ریشه، رطوبت نسبی برگ، نشت الکترولیت،اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که شاخصهای رشدی و برخی ویژگیهای گل مغربی در اثر تنش شوری کاهش یافتند.کاربرد بسترهای کاشت و نانو ذرات سیلیس در شرایط بدون تنش و تنش شوری باعث بهبود ویژگی های گیاه شد. بهتریننتایج در کاربرد توام نانو ذرات سیلیس و بسترهای کاشت جلبک و کمپوست استفاده شده قارچ مشاهده شد

کلیدواژه ها

جلبک دریایی، کمپوست استفاده شده قارچ، نشت الکترولیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.