مقایسه تاثیر آنتی باکتریال سه روش مختلف تمیز کردن ریتینرهای Hawley و Essix

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد، دوره: 46، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMDS-46-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم امیدخدا

دانشیار، گروه ارتودنسی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران مرکز تحقیقات مواد دندانی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

نیلوفر نوری

دانشجوی دکترای تخصصی، گروه ارتودنسی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران ، ایران

هادی فارسیانی

مرکز تحقیقات مقاومت آنتی باکتریال، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

کبری سلیمیان

مرکز تحقیقات مقاومت آنتی باکتریال، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

ندا اسلامی

دانشیار، گروه ارتودنسی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران مرکز تحقیقات دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

مقدمه: اگرچه روش های مختلفی برای تمیزکردن ریتینرهای ارتودنسی توصیه شده است، ولی هنوز یک روش استاندارد معرفی نشده است. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی و مقایسه وضعیت میکروبی ریتینرهای Hawley (هالی) و Essix ارتودنسی پس از کاربرد سه نوع روش مختلف تمیز کردن بود.مواد و روش ها: ۳۰ بیمار دارای دستگاه ارتودنسی که آماده دریافت ریتینرهای پس از درمان خود بودند، انتخاب شدند و به دو گروه ریتینر Hawley(n=۱۵) و Essix(n=۱۵)  تقسیم شدند. هر بیمار، از هر سه پروتکل مختلف برای تمیز کردن ریتینرهایش استفاده می کرد: پروتکل۱: به بیماران آموزش داده شد که از مسواک + خمیردندان روزی سه بار برای تمیزکردن ریتینرهایشان استفاده کنند. پروتکل ۲: بیماران علاوه بر روش اول می بایست هر شب از اسپری کلرهگزیدین به مدت ۳۰ دقیقه برای تمیز کردن ریتینرها استفاده می کردند. پروتکل ۳: بیماران هر شب ریتینرها را به مدت ۱۵ دقیقه در سرکه رقیق شده غوطه ور می کردند و سپس مشابه روش اول با مسواک و خمیردندان پلاک را تمیز می کردند. مدت استفاده از هر پروتکل دو هفته و فواصل استراحت بین پروتکل ها دو هفته بود. در پایان هر پروتکل، از ریتینر بیماران نمونه برداری می شد و تعداد باکتری های استرپتوکوک موتانس در سه گروه و بین دو نوع ریتینر با یکدیگر مقایسه شد. از آزمون های کروسکال والیس و من ویتنی جهت آنالیز آماری داده ها استفاده شد. سطح معنی داری برابر ۵ درصد در نظر گرفته شد.یافته ­ها: در گروه Essix و Hawley به طور کلی، توزیع باکتری ها بین سه روش شستشو معنی دار نبود به ترتیب (۵۱۰/۰= P و ۰۹۵/۰= P). تنها تفاوت بین دو نوع ریتینر در هنگام استفاده از پروتکل دوم مشاهده شد.نتیجه­ گیری: اسپری ریتینر با کلرهگزیدین و یا غوطه وری آن در سرکه رقیق شده پس از مسواک زدن، به اندازه استفاده از مسواک و خمیر دندان به تنهایی در کنترل پلاک میکروبی ریتینرها  موثر است.

کلیدواژه ها

نگهدارنده, سرکه, کلرهگزیدین, مسواک, خمیر دندان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.