ارزیابی اثرات محیط زیستی(EIA) احداث شهرک صنعتی کاشان ۳ با استفاده از روش ماتریس پاستاکیا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهاردهمین همایش دانشجویی تازه های علوم بهداشتی کشور
  • کد COI اختصاصی: IHSC14_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن هاشمی

گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

وفا لطفی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت HSE، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

مژگان میرزایی

شرکت مهندسین مشاور بهین آب زنده رود

سعید سامانی مجد

شرکت مهندسین مشاور بهین آب زنده رود

نیره رضائی رحیمی

دانشجوی دکتری مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

چکیده

چکیده: از جمله ابزارهای مدیریت محیط زیستی موجود ارزیابی اثرات محیط زیستی(EIA) میباشد که به حفاظت از محیط زیست همزمان با توسعه اقتصادی کمک می کند. شهرک صنعتی کاشان ۳، در بخش مرکزی شهرستان کاشان، شمال غربی استان اصفهان و کیلومتر ۵۲ شرق آزاد راه کاشان- قم جانمایی شده است. به منظور ارزیابی اثرات زیست محیطی شهرک صنعتی کاشان ۳ از روش ماتریس پاستاکیا یا ماتریس ارزیابی سریع اثرات استفاده شد. این ماتریس اثر فعالیت های پروژه در دو فاز ساختمانی و بهره برداری را بر محیط های مختلف فیزیکو-شیمیایی(PC)، بیولوژیکی-اکولوژیکی (BE)، اجتماعی-فرهنگی(SC)، و اقتصادی-عملیاتی(EO) بررسی میکند. امتیازهای منفی و مثبت محیط زیستی طرح (ES) در مرحله ساختمانی به ترتیب ۱۰۵۶- و ۴۹۸ و امتیازهای منفی و مثبت محیط زیستی طرح (ES) در مرحله بهره برداری به ترتیب ۷۶۹- و ۱۵۸۱ ارزیابی شد. مواد و روش ها: به منظور ارزیابی اثرات زیست محیطی شهرک صنعتی کاشان ۳ از روش ماتریس پاستاکیا یا ماتریس ارزیابی سریع اثرات استفاده شد و همچنین دو گزینه اجرای گزینه فنی و مهندسی و عدم اجرا مد نظر قرار گرفت. این ماتریس اثر فعالیت های پروژه در دو فاز ساختمانی و بهره برداری را بر محیط های مختلف فیزیکو-شیمیایی (PC)، بیولوژیکی-اکولوژیکی (BE)، اجتماعی-فرهنگی (SC)، و اقتصادی-عملیاتی (EO) بررسی میکند. ماتریس سریع ارزیابی اثرات ابزاری برای سازماندهی، تجزیه و تحلیل و نشان دادن نتایج حاصل از یک ارزیابی همه جانبه اثرات محیط زیستی است(Pastakia and Jensen, ۱۹۹۸). بحث و نتیجه گیری: آنالیز ماتریس پاستاکیا در این طرح نشانگر این است که بیشترین آثار منفی در مرحله ساختمانی بر محیط زیست وارد میشود. همچنین در مرحله بهره برداری نیز اثرات منفی محیط زیستی وجود دارند که نیاز است با توجه به نوع اثر و خصوصیات آندر طول زمان بررسی و اصلاح گردند. مثلا در فاز ساختمانی بیشترین اثرات منفی مربوط به خاکریزی و خاک برداری است و در فاز بهره برداری با توجه به وجود ۴ چاه در محدوده، بیشترین اثر منفی مربوط به تولید پساب است. لذا میتوان با اقدامات اصلاحی نسبت به کاهش اثرات منفی اقدام نمود. علی الخصوص در ارتباط با تصفیه پساب ها که با وجود در نظر گرفتن یک بافر با شعاع ۱۰۰متری و همچنین تصمیم به ایجاد صنایع پاک (نساجی بدون رنگرزی و تولید عرقیات گیاهی، صنایع دستی و خدمات نمایشگاهی و...) باید اقدامات لازم در این زمینه جهت جلوگیری از آلودگی آب های زیرزمینی صورت گیرد. در مجموع اجرای طرح شهرک صنعتی کاشان ۳با امتیازات منفی ۱۸۵۲- و امتیازات مثبت ۲۰۷۹ از لحاظ محیط زیستی تایید می شود. با این تفاسیر دیده میشود که ایجاد شهرک صنعتی کاشان ۳علی رغم اثرات زیست محیطی منفی بر محیط فیزیکی و تا حدودی بیولوژیکی، به طور کلی مفید باشد و برای اینکه اثرات منفی آن کاهش یابد، باید از اقدامات اصلاحی استفاده نمود.

کلیدواژه ها

ارزیابی اثرات محیط زیستی، EIA، ماتریس پاستاکیا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.