بررسی میزان گرایش به نماز و عوامل موثر بر آن در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور در سال ۱۳۹۶

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله پژوهش در دین و سلامت، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JRRH-5-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی کاوسی

مرکز تحقیقات پرستاری، دانشکده ی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران

محدثه مشکانی

کمیته ی تحقیقات دانشجویی، گروه اتاق عمل و هوشبری، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، نیشابور، ایران

نیره شورورزی

کمیته ی تحقیقات دانشجویی، گروه اتاق عمل و هوشبری، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، نیشابور، ایران

قنبر روحی

مرکز تحقیقات پرستاری، دانشکده ی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران

حسین نصیری

مرکز تحقیقات پرستاری، دانشکده ی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران

غلامرضا محمدی

گروه اتاق عمل و هوشبری، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، نیشابور، ایران

چکیده

سابقه و هدف: با توجه به تاثیر نماز بر هر شخص به ویژه در سن جوانی و دوران دانشجویی، این پژوهش با هدف تعیین میزان گرایش به نماز و عوامل موثر بر آن، در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور در سال ۱۳۹۶ انجام شده است. روش کار: در این پژوهش توصیفی-تحلیلی، تعداد ۲۶۰ دانشجوی واجد شرایط دانشگاه علوم پزشکی نیشابور با روش نمونه گیری طبقه یی وارد پژوهش شدند. ابزار گردآوری اطلاعات یک پرسش نامه ی دوبخشی شامل اطلاعات جمعیت شناختی و میزان گرایش به نماز و عوامل موثر بر آن بود. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آزمون های توصیفی (میانگین، انحراف معیار و فراوانی) و استنباطی (آزمون t و واریانس یک طرفه) تجزیه و تحلیل شد و مقدار P کمتر از ۰۵/۰ در نظر گرفته شد. در این پژوهش همه ی موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله هیچ گونه تضاد منافعی گزارش نکرده اند.یافته ها: میانگین و انحراف معیار کلی گرایش به نماز ۳۸/۱۹±۹۶/۷۳ به دست آمد. بیشترین عوامل تاثیرگذار در گرایش دانشجویان به نماز به ترتیب لذت بخش بودن نماز و رسیدن به آرامش قلبی، پیشگیری از گناه و کارهای ناپسند؛ و کمترین عوامل تاثیرگذار به ترتیب ارتباط صمیمی با امام جماعت، سخنرانی مفید و تسلط علمی امام جماعت در زمان برپایی نماز بود. آزمون آماری t بین تاهل و جنس با میانگین گرایش به نماز ارتباط معنادار (۰۵/۰P< )؛ و آزمون آماری واریانس یک طرفه بین میانگین گرایش به نماز با سال تحصیلی، معدل و تحصیلات والدین دانشجویان اختلاف معناداری نشان داد (۰۵/۰P< ). به عبارتی دیگر، میزان گرایش به نماز در دانشجویان متاهل زن، با معدل بالا و سال آخر، نسبت به دانشجویان دیگر بیشتر بود. نتیجه گیری: میزان گرایش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور به نماز در سطح خوب بود، اما نیازمند تدوین برنامه ی آموزشی موثر در زمینه ی تقویت این فریضه است.

کلیدواژه ها

دانشجویان، دانشگاه ها، دین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.