بررسی ملاحظات آمایش دفاعی در مناطق مرزی شمالی کشورمطالعه موردی: استانهای گلستان ، مازنداران و گیلان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: همایش ژئوماتیک 90
  • کد COI اختصاصی: GEO90_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2218
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید رضایی

کارشناس ارشد سنجش از دور و مهندسیgis

علی سرکارگراردکانی

استادیار دانشگاه امام حسین (ع)

چکیده

آمایش دفاعی به معنای چینش فضایی و برنامه ریزی ملی و منطقه ای برای سازمان مکانی نیروهای مسلح و یا توسعه کشور در ابعاد مختلف اقتصادی، امنیتی، وحدت و یکپارچگی، گسترش عدالت ، حفاطت محیط زیست ، تسهیل و تنظیم روابط درونی و بیرونی اقتصاد کشور و رفع محرومیت ها با در نظر گرفتن ملاحظات امنیتی و دفاعی م ی باشد . در مناطق شمالی کشور این ساماندهی و مدیریت از اهمیت و حساسیت ویژ ه ای برخوردار است و باید ملاح ظ ات دفاعی متعددی در آن لحاظ گردد. امروزه بخش اعظم نوار ساحلی و بسیاری از مناطق جنگلی در مناطق شمالی کشور بعنوان یک قطب توریستی مطرح بوده و جنبه های توسعه کشاورزی در آنها کمرنگ شده است . این تغییر کاربری می تواند از دیدگاه پدافند غیر عامل هم بعنوان یک فرصت و هم بعنوان یک تهدید در مناطق شمالی کشور مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد. این تغییر کاربری در صورتیکه بدون برنامه ریزی مناسب و بر اساس اصول آمایش دفاعی ادامه یابد می تواند در کوتاه مدت و بلند مدت تهدیدات متعددی را به همراه داشته باشد . مهمترین تهدید کوتاه مدت آن تغییر کاربری اراضی کشاورزی و تخریب جنگل ها و بروز سیلاب های متعدد بویژه در سالهای اخیر می باشد که خسارات هنگفتی را به همراه داشته است. سایر تهدیدات آن قطع ارتباط نوار ساحلی با یکدیگر و یا بروز یک طبقه اجتماعی جدید با ثروت زیاد و تغییر بافت فرهنگی و اجتماعی مردم در این مناطق می تواند در بلند مدت مشکلات جدیدی را ایجاد نماید. مهمترین فرصت توسعه قطب توریستی در شمال کشور ، افزایش امنیت کلی این مناطق بویژه در مقابل تهدیدات خارجی می باشد. بنابراین در یک برنامه ریزی بلند مدت باید فرصت ها و تهدیدات موجود به همراه پتانسیل های توسعه منطقه ای مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته و بر اساس آن ملاحظات دفاعی آمایش سرزمین با یک دیدگاه بلند مدت طراحی و اجرا گردد. در این مقاله سعی شده این ملاحظات مورد بررسی و تشریح قرار گیرند.

کلیدواژه ها

آمایش دفاعی، مناطق مرزی، پدافند غیر عامل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.