تطبیق ممانعت از حق در آئین دادرسی مدنی و آئین دادرسی کیفری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی حقوق، فقه و فرهنگ
  • کد COI اختصاصی: LAWJC02_701
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 562
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هانیه یاقوتی

دانش آموخته کارشناسی ارشد حقوق خصوصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نراق، نراق، ایران

چکیده

یکی از مهم ترین قوانین الهی که تمام انسان ها باید به آن احترام بگذارند رعایت حق الناس است که افراد نباید در زندگی به حق و حقوق یکدیگر تجاوز کرده و مزاحم حقوق هم شوند. از مهم ترین حقوق انسان ها همان حق مالکیت است که خواه این حق بواسطه ی سند باشد یا بواسطه ی ید دراماره ی تصرف. در فقه بنا به عقیده ی مشهور اماره ید که مورد تایید قانون مدنی هم قرار گرفته حاکی از این دارد که هر شئ اعم از منقول یا غیر منقول که تحت تصرف و استیلاء شخص قرار دارد نشان دهنده این است که این شئ از آن اوست و مدعی باید برای بدست آوردن و تصرف شئ که نزد دیگری می باشد صرفا می تواند اقامه دعوی و از ادله ی اثبات دعوی در صورت وجود استفاده کند تا مرجع قضایی حکم به نفع اودهد و او را به عنوان مالک و متصرف حقیقی آن شئ یا حق بشناسد. قانون مدنی مشخص نکرده که تصرف شخص درمال باید مستقیم و بالمبا شره باشد یا اعم از بالمبا شره و با واسطه، ولی این نکته در آیین دادرسی مدنی مصوب ۱۳۱۸ تفسیر شده بود و ماده ی ۷۴۵ آن قانون مقرر می داشت. تصرف اعم است از اینکه بالمبا شره باشد یا به واسطه مانند تصرف قیم و وکیل ومباشر از طرفی حقوقی زا که افراد در ملک یا مال دیگری دارند باید همه به آن حقوق احترام قائل شوند مانند حق ارتفاق که مورد حمایت ق. م در ماده های ۹۵، ۹۷، ۱۲۴ قرار گرفته است و اگر احیانا حقوق این افراد ذیحق مورد ممانعت یا مزاحمت قرار گیرد دستگاه قضایی و ضابطان سریعا با مزاحم یا ممانع برخورد قانونی لازم را لحاظ می کنند که منابع این قوانین در این گونه موارد قانون مدنی (۱۳۹-۲۹)، آیین دادرسی (۱۵۸-۱۷۷) و حقوق جزا (۶۹۳-۶۹۲- ۶۹۱- ۶۹۰) می باشند. در نهایت از آنکه فردی به حقوق او از ملکی (که در اینجا معمولا غیر منقول است) مورد تجاوز قرار گرفته و می بایست اقامه ی یدعوی نماید. جرایم تصرف عدوانی، مزاحمت و ممانعت از حق در حقوق ایران از زمره جرایم علیه اموال و مالکیت تلقی می شود و در حال حاضر در قوانین مدون جزایی ایران عنصر قانونی جرایم مذکور در ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی می باشد در این قانون تعریفی جزایی از جرایم مذکور به عمل نیامده بلکه تعاریف آن ها از مقررات آئین دادرسی مدنی استحصال می گردد

کلیدواژه ها

اقامه ی دعوا،آیین دادرسی مدنی، دعوای تصرف عدوانی، ممانعت و مزاحمت از حق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.