مفهوم اصل برائت در فقه اسلامی با فرض بیگناهی در حقوق اروپایی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی حقوق، فقه و فرهنگ
  • کد COI اختصاصی: LAWJC02_273
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه آناهید

استادیار گروه فقه و حقوق، واحد اردبیل، دانشگاه آزاداسلامی، اردبیل، ایران

علی علیزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه حقوق خصوصی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاداسلامی، اردبیل، ایران

چکیده

بسیاری از اصطلاحات حقوق اروپایی و حقوق اسلامی در الفاظ و اصطلاحات دارای وجه تشابه می باشند؛ ظاهرا تفاوتی در ماهیت آن ها وجود ندارد، اما با بررسیدقیق این اصطلاحات و ماهیت آن ها می توان گفت که دارای مفهومی متفاوت از اصطلاح به ظاهر مشابه در حقوق اسلامی است. یکی از این اصطلاحات حقوقی اصطلاح برائت می باشد. برائت یکی از مهم ترین و کاربردی ترین اصول عملیه می باشد که عبارت است "از حکم به عدم ثبوت تکلیف، در مواردی که تکلیف، مشکوک است".در کل میتوان گفت اصل برائت در حقوق اسلامی متاثر از مبانی خدامحوری است، ولی در حقوق اروپایی فرض بیگناهی متاثر از مبانی فردمحوری است؛ در صورتیکه هر یک از این دو اصطلاح، قلمرو و کارکردهای متفاوتی دارند؛ این نوشتار تفاوت این دو اصطلاح را در مبانی، موضوعات، افراد مورد تکلیف، قلمرو شمول، نوع شکیات، قلمرو حق و امتیاز، مرجع وضع تکلیف و نتایج حاصله بررسی مینماید.

کلیدواژه ها

اصل برائت، فرض بیگناهی، حقوق اسلامی، حقوق اروپا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.