روانشناسی واژگان با تکیه بر ابزار «می و میخانه» در دیوان حافظ

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم تربیتی و روانشناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: EPCONF08_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 292
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام ساری اصلانی

دکتری زبان و ادبیات فارسی (غنایی PhD) دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان ایران

چکیده

در مبحث روانشناسی واژگان، اصولا کلمات نقش مهمی در جذابیت زنجیره کلام ایفا می کند. هر نوع ادبی، ابزار و واژگان مختص به خودش را دارد. گاهی این واژگان در بین دو نوع ادبی مشترک می باشد، اما جایگاهی متفاوت دارند همانند «می و میخانه» که هم در نوع غنایی کاربرد دارد و هم نوع عرفانی؛ اما جایگاه معنایی آن در هر کدام متفاوت است. در نوع غنایی می همان شراب خمر است ودر نوع ترفانی، ذوق و نشئه یاد کرد حضرت حق است. میخانه در نوع غنایی آن همان شرابخانه است و محل می گساری، اما در نوع عرفانی میخانه جائیست که تینت آدم مخمر می کنند و فرشتگان خمیر مایه سرشت آدمی را ورز می دهند و به تعبیری همان خرابات است که برای رسیدن به کمال باید سالک خود ذاتی خویش را در پرتو تجلیات ذاتی حضرت «ذات لا بشرط لا» و خود صفاتی خویش را در پرتو تجلیات صفاتی «لیس کمثله شی» و خود انفعالی خویش را در پرتو تجلیات افعالی «فعال مایرید و فعال مایشاء» محو طمس و محق نماید تا به مقام تمکین که همان مقام عمائیه است برسد. از آنجایی که حافظ شاعری میانه است یعنی عاشقانه - عارفانه می باشد. این واژگان می تواند از هر دو نوع عرفانی وارد اشعار وی شده و این ابزار را در اختیار شعر خود قرار داده باشد. مقاله پیش روی سعی بر آن دارد تا به برخی از این اشعار که واژگان «می ومیخانه» در آنهابکارگیری شده است را به روش توصیفی - تحلیلی در اشعار حافظ واکاوی و ذکر نماید.

کلیدواژه ها

حافظ، می، میخانه، روانشناسی،واژگان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.