اوضاع جغرافیایی شهر تبریز در عصر صفویه

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 242

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NICONF09_007

تاریخ نمایه سازی: 14 شهریور 1401

چکیده مقاله:

شهر تبریز از دیرباز به واسطه موقعیت جغرافیایی خود، مورد توجه قدرتهای سیاسی ، بوده و گهگاه توسط برخی از این حکومت ها، به عنوان پایتخت برگزیده شده، همچنین بستر مناسبی برای فعالیت های اقتصادی به شمار آمده است . در نتیجه ، اهمیت سیاسی و اقتصادی تبریز و حضور دانشمندان، هنرمندان، شاعران، عارفان و روحانیون سرشناس در این شهر، آن را مبدل به مرکزی برای توسعه علم ، فرهنگ ، هنر، مذهب و عرفان کرده است . یکی از این دودمانها، دولت صفویه است که این شهر را پایتخت سیاسی خود برگزیدند. شهر تبریز در شمال غرب ایران و با شیب متوسطی در نزدیکی دریاچه ارومیه واقع شده است . این شهر با روی کارآمدن صفویان به عنوان پایتخت سیاسی انتخاب شد و از این رو بسیار اهمیت یافت . صفویان اولین سلسله ای بودند که با تشکیل دولت متمرکز و قدرتمند، هویتی مبتنی بر مذهب تشیع را در این شهر و سایر مناطق ایجاد کردند. موقعیت سوق الجیشی تبریز موجب شد تا به عنوان یکی از شاهراه های تجاری به اروپا مورد توجه مسافرانی قرار گیرد که از این مسیر وارد ایران می شدند. در همین راستا، این پژوهش به روش توصیفی -تحلیلی و با اتکا به منابع کتابخانه ای سعی بر آن دارد تا به اوضاع جغرافیایی شهر تبریز در عصر صفویه بپردازد. پس بدین قرار، مواردی چون وجه تسمیه ، موقعیت جغرافیایی ، استراتژیک و جغرافیای طبیعی شهر تبریز در پژوهش حاضر، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است .

کلیدواژه ها:

نویسندگان

ذاکر حاتم پور

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه تاریخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامی، دانشکده علوم و تحقیقات اسلامی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران.

رقیه یوسف دخت

دانش آموخته کارشناسی ارشد تفسیر قرآن، دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران.

افتخار قاسم زاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه تاریخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامی، دانشکده علوم و تحقیقات اسلامی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران.